2011-08-29

Reglanas

Turinys

1. Reglanas nuo viršaus
    1.1. Iškirptė be įgilinimo
    1.2. Ties priekine mezginio dalimi (-is) įgilinta iškirptė
          - per galvą apsivelkamo megztinio mezgimo pavyzdys
          - susagstomo megztinio mezgimo pavyzdys
          - megztinio su V formos iškirpte mezgimo pavyzdys
    1.3. Ties priekinėmis ir pečių dalimis įgilinta iškirptė
2. Reglanas nuo apačios
    2.1. Reglanas nuo apačios su siūle
          2.1.1. Iškarpos gaminimas
          2.1.2. Mezgimas pagal turimą standartinį brėžinį
    2.2. Reglanas nuo apačios be siūlės
3. Reglanas vąšeliu
4. Naudingos nuorodos



Reglano rankovės (dar vadinamos pleištinėmis) - tai rankovės, vientisos su pečiais ir siekiančios priekaklį.


Teigiama, kad toks palto sukirpimas buvo sukurtas D.Britanijos baronui  F.S. Reglanui, Vaterlo mūšyje netekusiam dešiniosios rankos, kad nespaustų žaizdos ir paslėptų negalią. Vėliau reglano principas buvo pritaikytas ir mezginiams. Kurį laiką reglanas buvo laikomas net vienu iš prabangesnių mezgimo elementų, nes numegzti jį mezgimo mašina prireikdavo daug laiko.

Drabužiai reglano rankovėmis tinka įvairioms figūroms, išskyrus tas, kurių labai siauri ir nuolaidūs pečiai. Šis mezgimo būdas taikomas tuomet, kai drabužis turi gražiai glusti prie kūno.

Drabužius reglano rankovėmis galima megzti nuo apačios į viršų arba nuo viršaus (priekaklio) žemyn, rankoves galima megzti kartu su mezginio priekine bei nugarine dalimis (be siūlių) arba atskirai ir tuomet darbą užbaigti detales susiuvant. Nepriklausomai nuo to, kurį iš šių būdų pasirinksime, norint perprasti reglano mezgimo techniką, mezginį verta įsivaizduoti štai tokios išklotinės pavidalu (schemos centre - kaklo iškirptė, apie kurią išdėstytos priekinė, nugarinė ir dvi rankovių detalės):


Linijos, jungiančios rankovę su priekine ar nugarine mezginio dalimis, t.y. besitęsiančios įstrižai nuo priekaklio pažasties link, vadinamos reglano linijomis arba reglano takeliais. Mezginyje jų būna keturios. Mezgant reglaną nuo viršaus (nuo priekaklio) žemyn, abipus kiekvienos reglano linijos (t.y. 8 vietose) yra pridedamos akys, mezgant nuo apačios - atitinkamai sumezgamos. Tokiu būdu mezginys platėja/siaurėja.

Reglano takeliai gali būti beveik nematomi, neužgožiantys pagrindinio mezginio rašto, arba kaip tik puošnus mezginio akcentas ant lygaus pagrindo - tokiu atveju akys uždedamos/sumezgamos dekoratyviais būdais ir/arba ašinė reglano takelio dalis puošiama kiauraraščiu, pynėmis ir pan.

Megzti reglaną nėra sudėtinga - tik prieš imantis darbo reikia šiek tiek paskaičiuoti.

Bene svarbiausias mezginio matmuo - reglano linijos ilgis. Jis nustatomas vienu iš šių būdų:
  • išsimatavus turimą tinkamo dydžio drabužį reglano rankovėmis,
  • naudojantis skaičiuokle,
  • pagal šią dydžių lentelę:
Moterys
Dydis
36
38
40
42
44
46
48
50
52
Reglano įstrižinė linija (cm)
23+4
23+4
24+4
24+4
25+4
25+4
26+4
27+4
27+4
Vyrai
Dydis
44
46
48
50
52
54
56
58
60
Reglano įstrižinė linija (cm)
24+4
24+4
25+4
25+4
26+4
26+4
27+4
27+4
27+4
Vaikai
Amžius (m.)
<1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Dydis
80
86
92
98
104
110
116
122
128
134
140
146
152
Reglano įstrižinė linija (cm)
13
14
14
15
15
16
17
18
19
20
21
22
23

1. REGLANAS NUO VIRŠAUS

Visos reglano dalys (nugara, priekis ir rankovės) mezgamos kartu pradedant nuo priekaklio ir palaipsniui platinant - pridedant akis pažymėtose vietose prieš ir po reglano takelių. Patogiausia tai daryti virbalais su valu, nors įmanoma ir dviem virbalais, jei drabužis susagstomas arba darant siūlę per vieną iš reglano takelių (paprastai nugaros pusėje), tik nebus taip patogu primatuoti darbo eigoje.

Privalumai:
  • nugara, priekis ir rankovės iki šoninių siūlių mezgamos išvien ir nereikia jų susiūti,
  • prireikus drabužį galima labai paprastai pailginti: užtenka iš apačios nuardyti 1 - 2 eiles, suverti atviras akis ant virbalo ir kiek reikia numegzti (labai patogu pataisyti išaugtus vaikų drabužius),
  • išardžius nuo viršaus megztą mezginį, esti mažiau siūlų galų ir juos galima sėkmingai naudoti toliau.

Trūkumai:
  • mezgant be iškarpos didesnė rizika nepataikyti reikiamo drabužio dydžio,
  • nuo viršaus megzti sunkiau, ypač suknelę arba didelį megztinį, nes tuo pačiu metu mezgama daug detalių,
  • kai kurie raštai netinka megzti apskritu būdu arba negražiai atrodo "apversti", todėl mažesnis jų pasirinkimas,
  • taip numegztus drabužius sunkiau išlyginti.

Darbas pradedamas pavyzdėlio mezgimu - pasirinktuoju raštu ir pasirinkto storio virbalais. Apskaičiuojamas horizontalusis mezginio tankis (kiek akių atitinka 1 cm mezginio pločio), pvz. 2,5 akies. (Nebūtina, bet verta kartu apsiskaičiuoti ir vertikalųjį mezgimo tankį - kiek eilių atitinka 1 cm mezginio ilgio).

Toliau reikėtų apsispręsti, kokios norėsime iškirptės. Jei prigludusios prie pat kaklo, reikia išsimatuoti kaklo apimtį laisvai apjuosus centimetrine juostele plačiausią jo vietą, pvz. 36 cm. Jei iškirptė bus didelė, kaklo apimtis - menkas orientyras ir geriau matuoti atitinkamo dydžio turimo drabužio iškirptę.

Mezgimo tankis dauginamas iš būsimos iškirptės apimties (jei iškirptė bus prigludusi - iš kaklo apimties)  - gaunamas apmesti reikalingas akių skaičius (2,5 a. x 36 cm = 90 a.).

Pasirenkame, kokią megsime apykaklę - ar tik apdailos juostelę, ar stačią kaip golfo, ar galbūt mūsų pasirinktam raštui ji bus iš viso nereikalinga. Nuo to priklausys, kaip pradėti mezginį. Nedidelę juostelę (ripsu ar stulpeliais) galima numegzti iškart, prieš pradedant reglano takelius, bet didesniam, sudėtingesniam darbui žymiai geriau apdailą, o t.y. ir galimybę ją pritaikyti kiek kitokią, nei pagal pradinį sumanymą, pasilikti pabaigai. Tokiu atveju ant virbalų apmetamas apskaičiuotasis reikiamas akių skaičius, tačiau kitos spalvos - pagalbiniu - siūlu. Juo numezgamos 2 parengiamosios eilės gerosiomis akimis (baigus mezginį ši dalis nuardoma, surenkamos atviros akys ir mezgama prie drabužio labiausiai derančio modelio apykaklė ar apdailos juostelė). Kitų būdų čia plačiau neaptarinėsime.

Pasirenkamas akių uždėjimo išilgai jungiamųjų reglano linijų būdas. Šis mezgimas grindžiamas tuo, kad akys uždedamos išilgai reglano linijų (jos yra 4), kurias gali sudaryti viena arba daugiau akių. Linija gali būti ir platoka - iš pynių ir reljefinių raštų (plačiau skaitykite - Nuo viršaus mezgamo reglano takeliai)
Ant popieriaus nusibraižoma maždaug tokia schema (į ją vėliau įrašysime reikiamus skaičius):




    1.1. Iškirptė be įgilinimo

    Pradėti mokytis megzti reglaną nuo viršaus paprasčiausia nuo šio būdo. Tokia iškirptė iš tiesų yra stačiakampė, bet jos forma išryškėja tik tuomet, jei iškirptė daroma didelė, o mažesnė ji tiesiog prigludusi prie kaklo, nors tenka pastebėti, kad ne itin dailiai, todėl rekomenduojama bene išimtinai tik vaikiškiems drabužių modeliams.

    Akių apmetama daugiau, nei reikėtų tiksliai pagal kaklo apimtį - geriausia išsimatuoti jau turimo drabužio tinkamo dydžio iškirptę.

    Numezgama norimo pločio priekaklio juostelė (arba ši apdaila paliekama darbo pabaigai).

    Tolesnio skaičiavimo galimi keli variantai
    • Pradinis akių skaičius padalijamas į tris dalis: vienas trečdalis priekiui, vienas trečdalis nugarai ir paskutinis trečdalis po pusę jo - rankovėms (pečiams). Jei nesidalina lygiai, tada didesnis akių skaičius priskiriamas dviems dalims, kad jos turėtų lygų akių skaičių, o trečiajai mažiau. Ši trečioji padalijama dar per pusę - tai bus rankovės. Akys reglano linijoms imamos iš akių, skirtų pečiams.

    • Iš pradinio akių skaičiaus atimama tiek akių, kiek jų reikės visiems keturiems reglano takeliams (pvz. jei reglano takelį sudarys 2 akys, tai (2x4=8) akys). Likusio akių skaičiaus po vieną penktadalį priskiriama kiekvienai iš rankovių. Tada likęs vis dar nepanaudotų akių skaičius dalijamas perpus - priekiui ir nugarai.

    Kai kur patariama mezgant tokiu būdu megztinio (ypač moteriško) priekį daryti bent 6 akimis platesnį už nugarą.

    Kiekvieno reglano takelio centras pasižymimas spalvotu siūlu, žiogeliu ar specialiu žymekliu. Pvz. mezgamas per galvą apsivelkamas megztinis be siūlių, kurio reglano takelį sudaro 2 akys. Pradedama megzti pvz. nuo priekio: pirmoji priekio dalies akis išmezgama, vienas užmetimas, mezgamos likusios priekio dalies akys iki paskutinės akies. Prieš ją daromas užmetimas ir tada išmezgama paskutinė priekio dalies akis. Tada rankovės dalies eilė. Lygiai taip pat pirmoji rankovės dalies akis išmezgama, po jos daromas užmetimas ir mezgamos likusios rankovės dalies akys iki paskutinės. Prieš paskutinę daromas užmetimas ir tada išmezgama paskutinė akis. Taip daroma su visomis 4 mezginio dalimis. Per visą ratą uždedamos 8 naujos akys.

    Taip akys uždedamos kas antroje eilėje kol reglano linija tampa reikiamo ilgio (žr. aukščiau).

    Tada akys padalijamos: atskiriamas liemuo ir rankovės, reglano takelius dalijant pusiau. Kiekvienos dalies abiejuose kraštuose uždedama po keletą akių (2-6 a.), kad gražiai suformuotume pažastį, mezginio per ją netemptų. Tiek rankoves, tiek liemenį jau kaip atskiras dalis galima megzti arba dviem virbalais, arba apskirtuoju mezgimu. Pastaruoju atveju, kad ties pažastimis neliktų skylių ir jų nereikėtų siūti, numezgus pirmiausiai pvz. liemens dalį (arba rankoves), pradedant rankoves (arba liemens dalį) papildomos akys ne apmetamos, o surenkamos nuo liemens dalies (arba rankovės) krašto ties pažastimi.

    1.2. Ties priekine mezginio dalimi (-is) įgilinta iškirptė

    Tam, kad priekio iškirptė būtų gilesnė nei nugaros, reikalingas mezgimas sutrumpintomis eilėmis.

    Apmetamas tas pats apskaičiuotasis akių skaičius ir jos padalijamos nugarai, priekiui bei rankovėms vienu iš aukščiau aprašytųjų būdų. Tačiau iš pradžių akys apmetamos tik nugarai, pečiams ir po vieną akį šalia priekinės reglano linijos. Iš pradžių mezgama ne ratu, o eilėmis. Šalia reglano linijos priekyje kas antra eilė uždedama viena akis, paskutinį kartą - keturios akys ir galiausiai mezginys sujungiamas bei toliau mezgamas ratu.

    Per galvą apsivelkamo megztinio mezgimo pavyzdys


    Mezgant per galvą apsivelkamo megztuko apvalią iškirptę apmetama 80 akių ir jos padalijamos, kaip parodyta schemoje.  Galima megzti aplink vienu virbalu su valu arba 2 virbalais - susiuvant vieną nugaros reglano takelį.  Iš bendro akių skaičiaus 8 akys skiriamos reglano takeliams (po 2 akis kiekvienam), po 28 akis skiriama priekiui  bei nugarai ir po 8 akis abiems rankovėms. Pažymėjus priekio vidurį (mezgant iš gerosios pusės), iki jo 1 eilėje neišmezgama 13 akių, 2 eilėje  - 12, 3 eilėje - 11, 4 eilėje - 10, 5 eilėje - 8 akys; 6 eilėje - 5. 7 eilė mezgama iki galo, o sekančioje eilėje iš išvirkščiosios pusės taip pat mezgama kita priekio pusė. Mezgant iškirptę pagal iškarpą prieš reglano takelius ir po jų pridedama akių.


    Susagstomo megztinio mezgimo pavyzdys

    Mezgant megztuką, susegamą sagomis, priekio pusėse išmezgami du krašteliai. Juos galima megzti kartu arba apdailą palikti darbo pabaigai.

    Apmetus 88 akis ir numezgus vieną eilę, visos akys išdalijamos taip: 8 akys skiriamos reglano takeliams (po 2 akis kiekvienam), jos pažymimos kitos spalvos siūlais; po 8 akis rankovėms; po 21 akį priekio pusėms (iš jų po 7 akis krašteliams).
    Prieš kiekvieną 2 akių takelį ir po jo, mezgant iš gerosios pusės, pridedama po 1 akį. Akių pridėjimas priklauso nuo siūlo storio ir iškarpos.
    Kad iškirptė būtų gera, pradėjus megzti pirmąją eilę, sekančiose 8 eilėse priekio dalys iki galo neišmezgamos: 1 eilėje - 20 akių (išmezgus 2 akių reglano takelį, 1 akis pridedama, 1 akis išmezgama ir grįžtama atgal); 2 eilėje - 19, 3 eilėje - 18, 4 eilėje - 17, 5 eilėje - 15, 6 eilėje - 13, 7 eilėje - 11, 8 eilėje - 7 akys, 9 eilė - visos akys išmezgamos iki galo. Schemoje pavaizduota, kiek kas eilė išmezgama daugiau akių.


    Megztinio su V formos iškirpte mezgimo pavyzdys

    Apmetama 60 akių. Iš jų 12 akių skiriama reglano takeliams (po  3 akis kiekvienam), 30 akių - nugarai, po 8 akis rankovėms ir po 1 akį priekio dalims.
    Toliau mezgama prieš takelius ir po jų pridedant akis. Kiekvieną kartą baigiant eilę, iš abiejų pusių palaipsniui pagal iškarpą (po 1 akį) pridedama 14 akių trikampei iškirptei. Nuo priekio reglano takelio iki iškirptės vidurio gali būti nuo 25 iki 30 cm. Numezgus megztinį, aplink trikampę iškirptę iš gerosios pusės surenkamos akys ir mezgamas kraštelis.

    1.3. Ties priekinėmis ir pečių dalimis įgilinta iškirptė

    Iš gautojo apmesti reikalingų akių skaičiaus (pvz. 90 a.) atimamas reglano linijų akių skaičius. Reglano linijos esti 4, tad jei kiekvieną liniją sudaro viena akis, atimti reikia 4 akis: 90 a. - 4 a. = 86 a.

    Likęs skaičius (86) padalijamas į 3 lygias dalis: 86a. : 3 = 28a. ir 2a. liekana.

    1-a dalis (28 a.) - nugarai,
    2-a dalis (28 akys) - dviems rankovėms, kiekvienai po 14 a.,
    3-ia dalis (28 akys) - priekiui;  jei yra liekana, ji pridedama prie priekio akių: 28 a. + 2 a. liekanos = 30a.

    Be to, priekiui reikėtų pridėti dar keletą akių iš rankovių. Kiekvieną rankovę reikia susiaurinti po 1,5 cm. Esant pvz. tokiam tankiui: 1 cm atitinka 2,5 akies, 1,5 cm - 4 akys. Vadinasi, iš kiekvienos rankovės reikia atimti po 4 akis: 14 a. - 4 a. = 10 a.

    Priekiui pridedamos iš rankovių atimtos akys: 30 a. + 8 a. = 38 a.

    Jeigu modelio priekis užsegamas, tai juostelės pločio akių skaičių reikia pridėti prie pirmojo apskaičiavimo skaičiaus, t. y. prie skaičiaus 90. Pvz., juostelės plotis 10 akių, tai 90 a. + 10 a. = 100a. - tiek reikia apmesti akių.




    Pagalbiniu siūlu ant virbalų apmetamos 100 akių ir išmezgamos 2 parengiamosios eilės gerosiomis akimis (kraštas). Po to pagal ankstesnį apskaičiavimą mezginys padalijamas į dalis, pradedant nuo kraštų į vidurį. Spalvotu siūlu, žiogeliais ar specialiais žymekliais pažymima juostelė ir reglano linijos. Tada mezgimo siūlu išmezgama viena eilė išvirkščiosiomis akimis ir nuo sekančios eilės pradedamas megzti pagrindinis raštas daliniu mezgimu - sutrumpintomis eilėmis. Tai reikalinga, kad nugaros priekaklis už priekio priekaklį būtų aukščiau 4 - 5 cm. Daliniam mezgimui rankovių akys padalijamos į 4 dalis, o priekio priekaklio - į 6 - 8 dalis, be juostelės. Dabar mezgama pirmoji pagrindinio rašto eilė: išmezgama kairioji užsegimo juostelė tankiu raštu, pvz, ripsu (10 akių), po to pagrindiniu raštu kairioji priekio pusė, rankovė, nugara ir ketvirtis dešiniosios rankovės (pateiktame pavyzdyje 3 akys, esančios arčiausiai nugaros, t. y. iki pirmojo rankovės žymeklio). Po to mezginys apsukamas ir mezgama išvirkščiosios pusės eilė iki pirmojo žymeklio ant kairiosios rankovės (pirmasis ketvirtis). Mezginys apsukamas ir išmezgama trečia eilė iki antrojo žymeklio ant dešiniosios rankovės. Šitaip išmezgamos visos nugaros akys, o rankovių ir priekio pusių - tik akių dalis. Mezgant daliniu mezgimu, tuo pačiu metu uždedama akių išilgai reglano linijų. Laipsniškai į darbą įtraukiant visas priekio dalių ir rankovių akis, toliau mezgama įprastu būdu tol, kol nugaros reglano linijų ilgis bus reikiamo ilgio (žr. aukščiau). Po to visos detalės atskiriamos, reglano takelius dalijant pusiau. iš kiekvienos dalies kraštų uždedama po keleta akių (2-6 a.) ir dalys mezgamos atskirai, kol bus reikalingo ilgio. Priekio dalis galima daryti 2 - 3 cm ilgesnes už nugarą - tai atstos įsiuvą. Mezginys išlyginamas, susiuvamos rankovės ir šoninės siūlės. Nuardomi priekaklio pagalbiniai siūlai, atviros akys suveriamos ant virbalo (geriau su valu) ir numezgama stačia arba kitokia apykaklė - pagal modelį.


    2. REGLANAS NUO APAČIOS

    Drabužį reglano rankovėmis nuo apačios galima megzti arba atskiromis dalimis (nugara, priekis, rankovės) ir paskui detales susiūti, arba jas visas numezgus iki pažastų toliau jungti ir megzti išvien iki kaklo, taip išvengiant siuvimo.

    2.1. Reglanas nuo apačios su siūle

    Šiuo būdu reglanas mezgamas iš apačios į viršų, kiekviena detalė atskirai, po to jos susiuvamos.

    Išilgai reglano linijos nuleidžiamomis akimis neretai dekoruojamas (apdailinamas) mezginys. tarpai tarp nuleidimų nustatomi pagal šiek tiek išlenktos linijos apskaičiavimo principą. Drauge galima  naudotis ir praktišku apskaičiavimu, kuris grindžiamas tuo, kad beveik visų raštų akys išilgai reglano linijos dažniausiai nuleidžiamos vienodu ritmu, nepriklausomai nuo siūlų ir virbalų storumo:
    • nugaros akys nuleidžiamos po vieną kas antra eilė, sumezgant kartu po 2 akis iš detalės šonų;
    • priekio akių nuleidimo ritmas lėtesnis - iš pradžių 3-4 kartus sumezgama po 2 akis kas ketvirta eilė, o toliau kaip nugaros - kas antra eilė;
    • rankovių – iš pradžių 5–6 kartus sumezgama po 2 akis kas ketvirta eilė, o po to – kas antra eilė.
    Prieš nuleidžiant akis išilgai reglano linijos, reikia nuleisti akis jos horizontaliose atkarpose.

    Šiam būdui paprastai naudojama natūralaus dydžio iškarpa arba bent nedidelis detalus brėžinys. Jei ketinate megzti pagal žurnale ar knygoje jau pateiktą jūsų paprastai dėvimų drabužių dydį atitinkantį brėžinį, toliau pateiktos informacijos, kaip pasigaminti iškarpą, Jums neprireiks, tad šį painoką skyrelį galite praleisti.

    2.1.1. Iškarpos gaminimas


    48 dydžio moteriško megztinio reglano rankovėmis pagrindinė iškarpa



    1. Kaklo apimtis Ak - 18 cm
    2. Krūtinės apimtis Akr - 48 cm
    3. Klubų apimtis Akl - 50 cm
    4. Mezginio ilgis Im - 65 cm
    5. Rankovės ir peties ilgis Ir + Ip - 64 cm
    6. Riešo apimtis Ariešo - 8 cm


    Tinklelis. Viršutiniame kairiame popieriaus kampe pažymimas taškas A, horizontaliai į dešinę atidedama 52 cm = Akr + 4 cm = 48 cm + 4 cm (4 cm - pridėta, kad drabužis laisvai priglustų) ir pažymimas taškas B. Atkarpa AB - kaklo linija. Vertikaliai žemyn nuo taško A atidedamas mezginio ilgis (65 cm) - nugaros vidurio linija. Dabar nubrėžiamas stačiakampis, kurio kraštinės 52 ir 65 cm. Lygiagrečiai nugaros vidurio linijai - priekio vidurys, o lygiagrečiai kaklo linijai - apačios linija.

    Nugara. Ant nugaros vidurio žemyn nuo taško A pažymimas prakarpos gylis 23 cm = (Akr : 3) + 7. Tokiu būdu negalima apskaičiuoti šio mato didesniems kaip 54 dydžio drabužiams, nes prakarpa bus per daug gili. Didesnių drabužių ji 24 - 25 cm. Per surastą tašką nubrėžiama krūtinės linija. Nuo taško A vertikaliai į viršų pamatuojama 2 cm ir nuo šio taško horizontaliai į dešinę atidedamas priekaklio plotis 5 cm = (Ak : 3) - 1.

    Ant krūtinės linijos nuo vidurio pamatuojama 26 cm = (Akr : 2) + 2 ir ant apačios linijos 26 cm = (Akl : 2) + 1cm - užleidimas, kad laisvai apglėbtų klubus. Jeigu drabužis apsivelkamas per galvą, užleisti nereikia. Sujungus šiuos taškus gaunama šoninės siūlės linija. Po to ant krūtinės linijos nuo šoninės siūlės į kairę atidedami 2 cm ir šis taškas sujungiamas su priekaklio aukščiu - nugaros reglano linija.


    Priekis. Nuo taško B į kairę ant kaklo linijos atidedamas priekaklio plotis 6 cm = Ak : 3, o žemyn ant priekio vidurio linijos atidedamas priekaklio gylis 5 cm = (Ak : 3) - 1.

    Ant krūtinės linijos nuo vidurio atidedama 26 cm = (Akr : 2) + 2, ant apačios linijos 26 cm = (Akl : 2) + 1 arba 25 cm, jeigu drabužis apsivelkamas per galvą. Sujungus šiuos taškus gaunama šoninė siūlė. Linija pratęsiama žemyn 2 - 3 cm - tiek reikės priekį prilaikyti šoninėje siūlėje vietoje įsiuvo. Ant krūtinės linijos į dešinę nuo šoninės siūlės pamatuojami 2 cm ir šis taškas sujungiamas su priekaklio pločiu - priekio reglano linija.


    Pastaba. Turinčioms didelę krūtinę ir ypač jeigu mezgimas tankus, patartina daryti įsiuvus 3 - 4 cm žemiau prakarpos. Įsiuvo gylis 4 - 6 cm (priklausomai nuo krūtinės dydžio), ilgis - 13 - 14 cm.

    Rankovė. Brėžiama vertikali linija - rankovės vidurys (kol kas bet kokio ilgio) ir viršuje padedamas taškas C. Į apačią nuo taško C atidedami 23 cm - prakarpos gylis (toks pat, kaip ir nugaros). Per gautą tašką į abi puses nuo rankovės vidurio nubrėžiama horizontali linija ir pamatuojama po 20 cm = (Akr : 3) + 4 (pati plačiausia rankovės vieta). Dideliems drabužiams ji nedaroma platesnė kaip 43 - 44 cm.

    Nuo taško C į abi puses horizontaliai pamatuojama po 3cm = Akr : 3. Po to plačiausioje rankovės vietoje nuo kraštų į vidurį atidedama po 2 cm ir šie taškai sujungiami su pažymėtais anksčiau - rankovės reglano linija.

    Dabar pamatuojamos nugaros ir priekio reglano linijos (31 ir 29 cm). Rankovės reglano linijas būtina nubrėžti tokio pat ilgio (kairioji rankovės reglano linija susiuvama su nugaros reglano linija, o dešinioji - su priekio reglano linija). Tuo tikslu rankovės reglano linijos pratęsiamos į viršų ir nuo apačios atidedami nugaros bei priekio reglano linijų ilgiai. Sujungus gautus taškus išlenkta linija, gaunama priekaklio linija.

    Nuo priekaklio ir rankovės vidurio susikirtimo taško pamatuojama žemyn Ir = 64 cm ir iš gauto taško į abi puses horizontaliai atidedama po 10 cm = Ariešo + 2. Po to pati plačiausia rankovės dalis sujungiama su apatine dalimi - tai rankovės susiuvimo linijos.


    50 dydžio vyriško megztinio reglano rankovėmis pagrindinė iškarpa


    Braižoma tuo pačiu būdu.

    1. Kaklo apimtis Ak - 21 cm
    2. Krutinės apimtis Akr - 50 cm
    3. Klubų apimtis Akl - 48 cm
    4. Mezginio ilgis Im - 70 cm
    5. Rankovės ir peties ilgis Ir + Ip - 72 cm
    6. Riešo apimtis Ariešo - 10 cm


    Priekaklis. Reglano kirpimo drabužių priekaklis turi kai kurių konstruktyvių ypatybių. Jis susideda iš trijų dalių: nugaros, priekio ir rankovių. Mezgant priekaklį pagal pagrindinę iškarpą, galima pasinaudoti tokiu praktišku apskaičiavimu.

    Nugaros priekaklis - tiesi linija. Paeiliui nuleidžiamos visos vienos eilės akys arba atviros suveriamos ant pagalbinio siūlo.


    Viršutinė rankovės dalis - lenkta linija. Ji dalijama į 3 - 4 dalis ir kas antra eilė kiekvienos dalies akys neišmegztos suveriamos ant pagalbinio siūlo arba nuleidžiamos.

    Priekio priekaklis - lenkta linija. Mezgama taip: suskaičiuojamos priekaklio akys ir gautas skaičius dalijamas į 3 lygias dalis. Jeigu lieka akių, jos pridedamos prie pirmos dalies, skaičiuojant nuo priekio vidurio.


    3a. x 6cm = 18a. (jei horizontalus tankumas Th = 3a.)
    18a. : 3 = 6a.

    Toliau kiekvienos dalies akys dalijamos į grupes: 1-oji dalis - į trejetų (3 a. + 3 a. = 6 a.), 2-oji dalis - į dvejetų (2 + 2 + 2 = 6) ir 3-ioji dalis - į vienetų (1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6). Skaičiai surašomi iškarpoje. Po to priekaklis mezgamas daliniu mezgimu, neišmezgant kas antra eilė po vieną akių grupę.

    2.1.2. Mezgimas pagal turimą standartinį brėžinį


    Nugara

    Neretai brėžiniuose nugaros ir priekio detalės būna pavaizduotos vienodo pločio, tačiau nugarą verta megzti truputį (pvz. 1 cm) platesnę nei priekį, nes žmogaus nugara per pečius yra kiek platesnė.

    Numezgus nugaros detalę iki pažastų iš abiejų kraštų nuleidžiama po 2 akis, - tai reikalinga dailesniam drabužio pažasties suformavimui.

    Suskaičiuojama, kiek yra akių ant virbalo ir kiek jų turi likti kaklui (šie ir tolesni skaičiavimai atliekami pagal mezginio tankumą, ką jau aptarėme aukščiau), kad žinotume, kokiu ritmu reikės mezginį siaurinti. Paprastai vienam reglano takeliui nuleidžiama kas antroje eilėje po 2 akis (po vieną akį iš kiekvienos reglano takelio pusės). Tačiau prieš pradedant reikia įsitikinti, kad konkrečiam mezginiui tai tiks ir neteks ardyti.

    Pavyzdys. Buvo 80 akių. Ties pažastimis nuleidome po 2 akis abiejose pusėse, iš viso - 4 akis. Liko 76 akys. Kaklui, skaičiuojant pagal horizontalųjį mezgimo tankumą, turi likti 32 akys. Pagal brėžinį liko megzti 19 cm, kuriuos pagal vertikalųjį mezgimo tankumą sudaro 44 eilės. Jei akis sumegsime kas antroje eilėje, šį veiksmą pakartoti spėsime 22 kartus (44:2 = 22). Jei kaskart sumegsime po 2 akis, gausime kaip tik reikalingą skaičių: 76-22x2=32. Šios 32 akys ne nuleidžiamos, o perkeliamos ant pagalbinio virbalo.

    Kitu atveju gali tekti akis nuleisti ne kas dvi, o kas trys ar keturios eilutės. Kadangi reglano takeliai paprastai būna ir pagrindinis drabužio akcentas, juos stengiamasi išryškinti, pvz. nuleidžiant ties reglano takeliu ne po vieną akį kas antra eilutė, o po dvi kas keturios eilutės arba sumezgant po tris akis atitinkamu dažnumu. Akys sumezgamos per keletą akių nuo krašto tam, kad jos, susiuvus mezginį, nebūtų paslėptos siūlėse, ir taip, kad kryptų  į priešingą nuo krašto pusę. Jei reglano linijų kraštuose mezgamos pynės ar kt. raštas, siaurinama iš vidinio jų krašto.



    Priekis

    Priekinės dalies reglano linija šiek tiek trumpesnė nei nugarinės, nes priekyje turi būti didesnė iškirptė. Jei planuojama megzti neaukštą kaklą, akys nuleidžiamos lankeliu.

    Pavyzdys. Buvo 78 akys. Iš karto abiejose pusėse nuleidome po 4 akis, liko 70 akių. Liko megzti 17 cm arba 40 eilių. Sumezgama po 2 akis kas antroje eilutėje, iš viso 20 eilių (70 - 20x2 = 30).






    Rankovės

    Priekyje reglano takeliai trumpesni negu nugaroje. Dėl šio skirtumo rankovių dalys mezgamos įstrižai.
    Dar nepradėjus megzti rankovės, jau reikia suskaičiuoti, kiek akių ją turi sudaryti ties pažastimi, kad ji atitiktų ir priekinės, ir nugarinės dalies nuleidimo liniją (taip apskaičiuojama, kiek ir kaip dažnai ją reikia platinti nuo rankogalio iki pažasties). Rankovės viršutinė dalis nuleidžiama per kelis kartus, kad nugarinė dalis liktų ilgesnė už priekinę, tarkime, 4 eilėmis.

    Pavyzdys. Pačiame rankovės viršuje turi likti 14 akių. Nugaroje akis nuleidome 22 kartus, priekyje - 20 kartų. Be to, pradedant nuleisti iš pradžių vienoje nugaros pusėje nuleidžiamos 2 akys, o vienoje priekio pusėje - 4. Dabar viską sudedame: 14+22+20+4+2=62. Vadinasi, rankovės viršutinėje dalyje, prieš pradedant leisti akis, turi būti 62 akys. Jei rankovės pradžioje prie riešo yra 40 akių, tai iki pažasties nuleidimo linijos iš abiejų pusių reikia pridėti po 11 akių.

    Baigus megzti detalės kruopščiai susiuvamos nematomąja siūle, numezgama apykaklė, papuošiama.

    2.2. Reglanas nuo apačios be siūlės

    Mezginio nugara, priekis ir abi rankovės numezgami atskirai iki pažastų. Tada kiekvienos dalies abiejuose kraštuose nuleidžiama po kelias akis, pvz. po 3-6, pažastims. Visos keturios dalys suneriamos ant vieno virbalo (arba ant keturių) ir toliau mezgama ratu mezginį siaurinant ties reglano takeliais (dalių sąlyčio taškais) apskaičiuotu ritmu.


    Programėlė reglanui nuo apačios be siūlių (anglų, rusų ir kt. kalbomis)

    3. REGLANAS VĄŠELIU







    4. NAUDINGOS NUORODOS

    Megztinio mezgimas/ Sweater knitting by Ingril.com (videopamoka)

    "Megzkime pačios", O Jarmulavičienė, 1969m. - knyga atsisiųsti
    Mezgame reglaną - knyga atsisiųsti (rusų klb.)

    Megztinis lėlytei - aprašymas su iliustracijomis (lietuvių klb.)
    Megztinukas naujagimiui - aprašymas su iliustracijomis (lietuvių klb.)
    Tunika mergaitei - aprašymas (lietuvių klb.)

    Apie reglaną (rusų kalba)
    Reglanas nuo viršaus be siūlių - nuosekli pamokėlė su nuotraukomis (rusų kalba) 
    Temos "Osinkoje": 1, 2

    Megztinukas kūdikiui - pamokėlė su nuotraukomis (anglų kalba)
    Megztinis 0,5-2 m. vaikui - videopamokėlės (anglų klb.)
    Megztinis kūdikiui - aprašymas (anglų klb.)

    RK 2007 Mezginių apdaila
    RK 2011 Mezginių apdaila
    https://picasaweb.google.com/110300909465627862155/hYaFZC

    Reglanas be reglano takelių:

    Apie reglaną 1 (azijiečių)
    Apie reglaną 2 (azijiečių)
    Tema "Osinkoje"

    16 komentarų:

    Sniega rašė...

    Ui, kaip ačiū už reglaną vąšeliu! Pastaruoju metu vis traukia narpliot, pamąstau ir apie kokį nertuką, ir ntuityviai kažkaip panašiai ir jaučiau, kad taip turi būt, bet su schemute visai aiškiai technika nušvito. Smagu, kad vėl gali pildyt savo tinklataštį :)

    Emili rašė...

    Man truputį keista, kad tose keliose schemose taip skiriasi proporcijos, na bet jas atitaikius pagal save patys reglano takeliai manau smagiai turėtų "nertis". :)

    Anonimiškas rašė...

    Intensyviai studijuoju ir pasimetus truputį, nes ar dalinti akis į 3 dalis ar į 5 , gaunasi skirtingi skaičiai, skirtingos proporcijos...

    Emili rašė...

    Tikrai taip, skaičiai nesigauna vienodi, bet labai skirtis irgi neturėtų. Čia įkėliau nieko nekeisdama du originalius aprašymus. Po teisybei, jie abu yra tik orientaciniai, nes svarbu ir kokio pločio bus pasirinktas reglano takelis, ar skaičiai dalinsis be liekanos, galų gale net ir nuo figūros, ar mezgama vaikui, ar suaugusiam žmogui. Aš labiau linkusi prie pirmojo varianto (susidaręs toks įspūdis, kad jis ir yra populiaresnis), tik visada turiu omenyje, jog rankovės gali išeiti kiek platokos, tad skaičiavimuose kartais iš akies jas truputį pasiaurinu (bet tai aktualiau didesniems, ne vaikiškiems, mezginiams).

    Asta Inciutė rašė...

    Nu tu pasaka ir fantastika :) kruopštesnių sąvadų net knygose nėra ;) Žinok, vis grįžtu ir grįžtu ko nors pasižiūrėt kaip megzti. Didis dėkui tau ;)

    Emili rašė...

    Be galo malonu sulaukti tokio įvertinimo - ačiū! (O tuo pačiu truputuką ir gėda, kad po tokio gal kiek daugokai žadančio įsibėgėjimo taip baisiai paskutiniu metu trūksta laiko ne tik sąvadus rašyti, bet net ir ramiai mezginį į rankas paimti...)

    Jūratė rašė...

    Aš taip pat noriu padėkoti už tokį lobyną... Tiek visur ieškojau, vargau, vis nerasdavau išsamiai paaiškinta, o štai čia koks darbas įdėtas. Ačiū LABAI!!!!!!! Tuo pačiu noriu paklausti, kaip manot, ar mezgant reglanu moheriniais siūliukais taip pat tereikia pažastyse nuleisti tik 3-6akis? Nes siūliukas tai plonas, matyt ir akių daugiau?

    Emili rašė...
    Autorius pašalino šį komentarą.
    Emili rašė...

    Dėkoju už pagyras :) Jei siūlai ploni, suaugusiojo drabužiui 3 akių manau tikrai mažoka - 6 nuleisčiau drąsiai, gal net ir daugiau (dar ir nuo virbalų storio priklauso - kiek tankus/laisvas mezginys).

    Unknown rašė...

    Aciu uz reglano pradziamoksli 😊
    Teorija perskaityta,teks praktikos griebtis 😉
    Puikiai ir issamiai viska isdestete. Aciu

    Emili rašė...

    Ačiū už gerus žodžius ir sėkmės įgyvendinant praktiškai :)

    Unknown rašė...

    Labai viskas paaiškinama tik reikia mokintis mokinti otai yra malonumas💞

    Unknown rašė...

    Super👍

    Unknown rašė...

    Puikumėlis! Ačiū, Jums!

    Anonimiškas rašė...

    Labai ačiū už aiškų teorijos išdėstymą. ��

    Unknown rašė...

    Ačiū labai.Aiskiai parasyta kaip megzti.Dėkoju kad esate.😊