2011-11-12

Nuo viršaus mezgamo reglano takeliai

Turinys

1. Akių pridėjimas užmetimu
       1.1. Akių pridėjimas paprastu užmetimu
       1.2. Akių pridėjimas atvirkščiu užmetimu
       1.3. Akių pridėjimas sukryžmintu užmetimu
       1.4. Dviejų akių pridėjimas iš užmetimo
       1.5. Pavyzdžiai
2. Akių pridėjimas iš akies tįsos
       2.1. Klasikinis akių pridėjimas iš akies tįsos
       2.2. Akių pridėjimas iš akies tįsos be kryžminimo
       2.3. Akių pridėjimas iš per akį pertrauktos tįsos
3. Akių pridėjimas išmezgant kelias akis iš vienos
       3.1. Skersinis akių pridėjimas
       3.2. Perlinis akių pridėjimas
       3.3. Akių pridėjimas "žvaigždute"
       3.4. Dviejų akių pridėjimas su užmetimu
4. Akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės
       I būdas
       II būdas
       Dviejų akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės


Mezgant klasikinį reglaną nuo viršaus (nuo priekaklio) žemyn, mezginys tolygiai platinamas pridedant akių abipus kiekvieno iš keturių reglano takelių, t.y. aštuoniose vietose (apie tai plačiau skaitykite skyrelyje Reglanas).

Paprasčiausiu atveju reglano takelį sudaro viena ašinė (centrinė) akis, abipus kurios vis pridedama naujų akių, tačiau takelis gali būti ir platesnis, megztas vien gerosiomis ir/ar išvirkščiosiomis akimis arba su pynėmis, kiauraraščio elementais ar kt. priklausomai nuo pagrindinio mezginio rašto, siūlų storio bei faktūros, mezgėjos fantazijos ir įgūdžių.

Šio skyrelio tikslas - ne aprėpti visus įmanomus raštų variantus, bet apžvelgti akių pridėjimo būdus bei galimą jų pritaikymą mezgant reglano takelius.
Kad išvengtume painiavos, toliau rašysiu tiesiog "ašinė akis", nors ją daugeliu atveju galima keisti įvairiai išmezgamų akių grupele.

1. Akių pridėjimas užmetimu


Užmetimas - tai ant dešiniojo virbalo užmestas siūlas, kuris kitoje eilutėje bus išmezgamas kaip akis.

Mezginyje pasižymima ašinė akis (ar jų grupė), sudarysianti centrinę reglano takelio dalį. Prieš ją daromas užmetimas, ašinė akis išmezgama gerai, vėl daromas užmetimas ir mezgama toliau iki kito reglano takelio. Kitoje eilėje užmetimai išmezgami kaip akys.


1.1. Akių pridėjimas paprastu užmetimu

Dar vadinamas ažūriniu akių pridėjimu.


Ažūrinis akių pridėjimas užmetimu kas antroje eilutėje, viena ašinė akis

Ažūrinis akių pridėjimas užmetimu kas antroje eilutėje, dvi ašinės akys

Ažūrinis akių pridėjimas užmetimu kas trečioje eilutėje, dvi ašinės akys
Siūlas užmetamas ant virbalo nuo savęs (į lauko pusę). Tarp dviejų akių susidaro nauja akis, kuri išvirkščiojoje pusėje dažniausiai išmezgama išvirkščiąja akimi:

Paprastas užmetimas
Jei norima, kad skylutė būtų mažesnė, paprastuoju užmetimu apmesta akis išvirkščioje mezginio pusėje išmezgama persukta akimi:


Paprastas užmetimas ir jo išmezgimas išvirkščiąja persukta akimi

1.2. Akių pridėjimas atvirkščiu užmetimu

Šiuo būdu skylutė susidaro ypač didelė. Siūlas užmetamas ant virbalo į save (į vidaus pusę):

Atvirkščias užmetimas

1.3. Akių pridėjimas sukryžmintu užmetimu

Šis būdas bene populiariausias. Jį verta rinktis, kai norima, jog reglano takeliai būtų kuo mažiau matomi. Abipus reglano takelio daroma po vieną sukryžmintą užmetimą - kilpinę akį (tas pats būdas, kuriuo platinant mezginį krašte pridedamos daugiau nei dvi akys):

1.4. Dviejų akių pridėjimas iš užmetimo

Šiuo būdu galima suformuoti kiek neįprastą reglano takelį - vien iš skylučių, be ašinės akies/akių grupės.


Gerojoje mezginio pusėje daromas užmetimas, o kitoje eilėje iš jo išmezgama ne viena, o dvi akys. Virbalu kabinama už ankstesnėje eilėje padaryto užmetimo, tada į kitą kilpos pusę ir išneriama akis. Siūlas nuimamas nuo kairiojo virbalo ir kilpa apsukama: kairiuoju virbalu užkabinama taip, kaip parodyta paveikslėlyje, ir išmezgama akis. Dvi naujos akys virš skylutės bus apverstos raidės "V" formos.


1.5. Pavyzdžiai

I pvz. Lygusis mezgimas. Reglano linija sudaryta iš vienos akies, kuri iš gerosios ir iš išvirkščiosios pusės mezgama gerai.

Pavyzdėliui apmetamas nelyginis skaičius akių (pvz. 11) ir išmezgama parengiamoji eilė gerosiomis akimis. Spalvotu siūlu pažymima vidurinė akis (6-oji, įskaitant kraštinę) - tai reglano linijos pradžia.

1 eilė (geroji mezginio pusė) - nuleidus kraštinę, 4 gerosios, 1 užmetimas (į save), 1 geroji, 1 užmetimas (į save), 4 gerosios ir kraštinė.

2 eilė (išvirkščioji mezginio pusė) - nuleidus kraštinę, 4 išvirkščiosios, po to išmezgamas užmetimas gerai iš apačios, 1 geroji, užmetimas išmezgamas gerai iš apačios, 4 išvirkščiosios ir kraštinė.

3 eilė - nuleidus kraštinę, 5 gerosios, 1 užmetimas, 1 geroji, 1 užmetimas, 5 gerosios ir kraštinė.

Toliau mezgama pridedant kiekvienoje gerosios pusės eilėje po vieną akį iš abiejų reglano linijos šonų. Išvirkščiosios pusės eilėse užmetimai mezgami nurodytu būdu, tada jų skylutės bus beveik nepastebimos, išvirkščiosios pusės eilėse akių uždėti nereikia. Mezgama, kol ant virbalo bus 27 - 29 akys, po to jos nuleidžiamos. Tai pats paprasčiausias pridėjimo būdas, todėl juo galima megzti ne tik lygiojo mezgimo, bet ir sudėtingų raštų reglaną.


 
II pvz. Lygusis mezgimas. Reglano liniją sudaro viena akis, kuri gerojoje mezginio pusėje mezgama išvirkščiai, o išvirkščiojoje - gerai.

Pavyzdėliui apmetamas nelyginis akių skaičius (pvz. 11) ir išmezgama parengiamoji eilė gerosiomis akimis. Spalvotu siūlu pažymima vidurinė akis (6-oji, įskaitant kraštinę) - tai reglano linijos pradžia.

1 eilė - nuleidus kraštinę, 4 gerosios, 1 išvirkščioji, 4 gerosios ir kraštinė.

2 eilė - nuleidus kraštinę, 4 išvirkščiosios, 1 užmetimas (nuo savęs), 1 geroji, 1 užmetimas (į save), 4 išvirkščiosios ir kraštinė.

3 eilė - nuleidus kraštinę, 4 gerosios, užmetimas išmezgamas gerai iš apačios, 1 išvirkščioji, užmetimas išmezgamas gerai iš viršaus, 4 gerosios ir kraštinė.

4 eilė - mezgama kaip 2 eilė, atsižvelgiant į tai, kad vis pridedant didės išvirkščiųjų akių skaičius: 4, 5, 6, 7 ir t. t. Mezgama toliau, kiekvienoje išvirkščiosios pusės eilėje uždedant akių, gerosios pusės eilėse - be užmetimų. Kai ant virbalo bus 27 - 29 akys, jos nuleidžiamos.





III pvz. Lygusis mezgimas. Reglano liniją sudaro trys akys, kurios gerojoje mezginio pusėje mezgamos gerai, o išvirkščiojoje - išvirkščiai.

Pavyzdėliui apmetamas nelyginis akių skaičius (pvz.15) ir jos išmezgamos gerai. Po to trys vidurinės akys pažymimos spalvotu siūlu - tai reglano linijos pradžia.

1 eilė (geroji mezginio pusė) - nuleidus kraštinę, 4 gerosios, po to iš vienos akies išmezgamos 3 (1 gerai iš apačios, 1 užmetimas į save, 1 gerai iš apačios), toliau 3 gerosios, po to iš vienos išmezgamos 3 akys, 4 gerosios ir kraštinė.
2 eilė ir visos lyginės eilės (išvirkščioji mezginio pusė) - be užmetimų, visos akys mezgamos išvirkščiai, taip pat ir užmetimai.
3 eilė - gerosios akys (be užmetimų).
5 eilė - nuleidus kraštinę, 6 gerosios, po to iš vienos išmezgamos 3 akys (kaip 1 eilėje), 3 gerosios, toliau iš vienos išmezgamos 3 akys, 6 gerosios ir kraštinė.
Mezgama užmetant akis iš gerosios mezginio pusės kas ketvirta eilė. Išvirkščiojoje pusėje akių neuždedama. Kai ant virbalo bus 33 - 35 akys, jos nuleidžiamos. Uždėti akis šiuo būdu patariama tik mezgant lygiuoju mezgimu.


IV pvz. Išvirkščiųjų akių trikampiai

Gerojoje mezginio pusėje mezgamas dviejų gerųjų akių takelis. Akys pridedamos iš abiejų takelio pusių - išvirkščiųjų akių trikampiais. Šie trikampiai tinka tik mezgant paprastuoju mezgimu. Paskirsčius reglaną, visi gerųjų akių takeliai pažymimi atskiru siūlu. Akys reglanui pridedamos tik gerojoje pusėje.

Apmetama 12 akių:
1 eilė - 4 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 4 gerosios;
2 eilė - visos akys mezgamos išvirkščiai, užmetimas - iš viršaus gerai;
3 eilė - 4 gerosios, 1 išvirkščioji, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 1 išvirkščioji, 4 gerosios;
4 ir visos porinės eilės - išvirkščiosios akys mezgamos išvirkščiai, gerosios - gerai, užmetimai - iš viršaus gerai;
5 eilė - 4 gerosios, 2 išvirkščiosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 išvirkščiosios, 4 gerosios;
7 eilė - 4 gerosios, 3 išvirkščiosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 3 išvirkščiosios, 4 gerosios;
9 eilė - 4 gerosios, 4 išvirkščiosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 4 išvirkščiosios, 4 gerosios;
11 eilė - 9 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 2 gerosios, 1 atvirkščias užmetimas, 9 gerosios.
Išvirkščiųjų trikampių mezgimas kartojasi nuo vienos išvirkščiosios akies iki 5.


V pvz. Akių pridėjimas kiauraraščiu "eglutė"

Apmetama 11 akių:

1 eilė - 4 gerosios, 1 užmetimas, 1 geroji, 1 užmetimas, 4 gerosios;
2 ir visos porinės eilės - išvirkščiosiomis akimis;
3 eilė - 4 gerosios, 1 užmetimas, 3 gerosios, 1 užmetimas, 4 gerosios;
4 eilė - 4 gerosios, 1 užmetimas, 5 gerosios, 1 užmetimas, 4 gerosios.
Kartojama nuo 1 eilės.

2. Akių pridėjimas iš akies tįsos


2.1. Klasikinis akių pridėjimas iš akies tįsos

Dar vadinamas nepastebimu arba papildomu akies pridėjimu.


I būdas

Kairiuoju virbalu judesiu nuo savęs pakeliamas siūlas, esantis centrinės iš trijų akių dešinėje (galima kabinti ir dešiniuoju virbalu, o paskui perkelti ant kairiojo, tik svarbu nesumaišyti, iš kurios pusės - trumpesnioji tįsos dalis turi būti už virbalo). Susidariusi kilpa išmezgama gerai kabinant užpakalinį jos siūlą (tokiu būdu ji sukryžminama ir užpildo skylutę mezginyje).
Paskui išmezgama centrinė akis, vėl taip pat judesiu nuo savęs pakeliamas skersinis siūlas (esantis tarp centrinės ir trečiosios akies) ir iš jo išmezgama dar viena sukryžminta papildoma akis (į kairę nuo centrinės).
II būdas

Kryžminti akį galima ir į priešingą pusę - akių tįsa pakeliama kairiuoju virbalu kabinant į save, o dešiniuoju akis išmezgama kabinant priekinį siūlą:


2.2. Akių pridėjimas iš akies tįsos be kryžminimo

Norint, kad mezginyje liktų skylutė, tįsa išmezgama gerąja akimi, neuždėjus ant virbalo - taip akis gaunama nesukryžminta.


2.3. Akių pridėjimas iš per akį pertrauktos tįsos

Akies tįsą prieš išmezgant galima pertraukti per gretimą akį, esančią prieš ją arba po jos, taigi, kad reglano takelis atrodytų simetriškai, vieną būdą galima pritaikyti akies pridėjimui prieš ašinę akį, kitą - po jos:






3. Akių pridėjimas išmezgant kelias akis iš vienos
 
3.1. Skersinis akių pridėjimas

Šiuo būdu pridedant akis susidaro skersinė linija.



Gerųjų akių pridėjimas. Pirmoji iš trijų akių (t.y. akis prieš ašinę akį) išmezgama kaip geroji (įprastu būdu - kabinant priekinį akies siūlą). Nenukėlus nuo virbalo ir siūlą tebelaikant už mezginio ji išmezgama dar kartą gerai, tik jau kabinant užpakalinį akies siūlą. Lygiai taip pat išmezgama ir ašinė akis. Tolesnėse eilėse akys pridedamos iš ašinės akies ir akies, esančios prieš ją.




Išvirkščiųjų akių pridėjimas. Pirmoji iš trijų akių (t.y. akis prieš ašinę akį) išmezgama kaip išvirkščioji (įprastu būdu - kabinant priekinį akies siūlą). Nenukėlus nuo virbalo ir siūlą tebelaikant priešais mezginį ji išmezgama dar kartą išvirkščiai, tik jau kabinant užpakalinį akies siūlą. Lygiai taip pat išmezgama ir ašinė akis. Tolesnėse eilėse akys pridedamos iš ašinės akies ir akies, esančios prieš ją.


3.2. Perlinis akių pridėjimas

Šis būdas kiek pastorina mezginio faktūrą ir primena kiauraraštį.


Pasižymimos trys akys. Pirmoji akis išmezgama gerąja ir nenukėlus dar kartą - išvirkščiąja. Antroji (ašies) akis išmezgama gerąja. Trečioji akis išmezgama gerąja ir nenukėlus dar kartą - išvirkščiąja.


3.3. Akių pridėjimas "žvaigždute"

"Žvaigždutės" susidaro iš 1 akies išmezgant 3 akis.

Iš vienos akies mezgama geroji akis, išvirkščioji (persukant apatinę akį) ir vėl geroji. Išvirkščiojoje pusėje mezgamos arba visos išvirkščiosios akys, arba - pagal pasirinktą raštą.


3 akys iš vienos prieš ir po 3 gerųjų akių takelio kas tris eiles
3.4. Dviejų akių pridėjimas su užmetimu

Šį būdą galima pritaikyti akių pridėjimui abipus ašinės akies (tik praleidžiant daugiau eilučių, nei pridedant tik vieną akį) arba centrinės regano takelio dalies formavimui (žr. 1.4.)

Mezgama viena geroji akis. Apmetamas siūlas iš priekio. Iš tos pačios akies mezgama dar viena akis ir kairysis virbalas ištraukiamas. (Iš išvirkščiosios pusės visos akys mezgamos išvirkščiosios).


4. Akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės

I būdas

Ant kairiojo virbalo pasižymimos trys akys (vidurinioji bus ašinė). Iš pirmosios akies išmezgamos dvi: pirmoji akis išmezgama kaip geroji, paskui kairiuoju virbalu iš užpakalio užkabinama akis po ką tik išmegzta akimi (tai mūsų pirmoji akis) ir išmezgama kaip geroji. Antroji, ašies akis, mezgama kaip geroji. Dešiniuoju virbalu užkabinama už viršaus tos akies, kuri yra po trečiąja akimi (iš ankstesnės eilės), ir iš jos išmezgama geroji akis, o trečoji išmezgama kaip geroji paprastai.


II būdas (paprastesnis, bet mažiau dailus)

Pasižymima ašinė akis. Dešiniuoju virbalu už viršaus kabinama akis, esanti po ašine akimi, ir išmezgama kaip geroji. Tada paprasta gerąja akimi išmezgama ašinė akis. Kairiuoju virbalu iš užpakalio užkabinama akis po ką tik išmegztąja (ašies) akimi ir iš jos išmezgama geroji akis.

Dviejų akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės

Išmezgama ankstesnės eilės akis (t.y. kabinama už po akimi esančio siūlo), pati ant kairiojo virbalo esanti akis ir dar kartą ankstesnės eilės akis:


Šis būdas ypač tinka mezgant stulpeliais ar perliniu raštu ir leidžia suformuoti reglano takelį iš vienos eilės skylučių - tarsi be centrinių akių:

Dviejų akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės, kai pagrindinis raštas - stulpeliai 1/1





Komentarų nėra: