2011-08-07

Akių nuleidimas

Turinys

1. Akies pertraukimas per kitą
2. Akių sumezgimas (2 būdai)
3. Akių sunėrimas (2 būdai)
4. Akių nuleidimas adata
    4.1 Itališkasis akių nuleidimas adata
          4.1.1. Itališkasis akių nuleidimas stulpeliams 1/1 (2 būdai)
          4.1.2. Itališkasis akių nuleidimas stulpeliams 2/2 (2 būdai)
    4.2. Kiti akių nuleidimo adata būdai (3 būdai)
5. Itin tamprus kraštelis
6. Reljefinio krašto formavimas (3 būdai)

1. AKIES PERTRAUKIMAS PER KITĄ

Šis būdas dar vadinamas prancūziškuoju arba akių nuleidimu grandinėle. Pagrindinis jo pranašumas lyginant su kitais būdais - galima pritaikyti daugeliui raštų, trūkumas - mezginio kraštas gali tapti kiek sutrauktas, netamprus.

Išmezgamos pirmosios dvi akys nuo kairiojo virbalo ant dešiniojo (pirmąją galima ir ne išmegzti, o nukelti). Laikant siūlą už mezginio kairysis virbalas veriamas į pirmąją akį ant dešiniojo virbalo (iš kairės į dešinę), o dešiniuoju virbalu antroji akis pertraukiama per pirmąją. Pirmoji akis nuleidžiama. Ant dešiniojo virbalo likus vienai akiai, išmezgama kita akis nuo kairiojo virbalo ir t.t. Kai lieka vienintelė paskutinė akis ant dešiniojo virbalo, siūlas nukerpamas ir per ją ištraukiamas.




Jei mezginį reikia užbaigti išvirkščiosiomis akimis (kai megzta atvirkščiojo trikotažo raštu arba kai mezginio rašto foną sudaro išvirkščiosios akys), daroma analogiškai. Išmezgamos pirmos dvi akys išvirkščiai (pirmąją galima ir ne išmegzti, o nukelti). Laikant siūlą už mezginio, kairysis virbalas veriamas į pirmąją akį ant dešiniojo virbalo (iš kairės į dešinę), dešiniuoju virbalu antroji akis pertraukiama per pirmąją ir pastaroji nuleidžiama. Ant dešiniojo virbalo likus vienai akiai, laikant siūlą priešais mezginį išmezgama kita išvirkščioji akis ir t.t. Kai lieka vienintelė paskutinė akis ant dešiniojo virbalo, siūlas nukerpamas ir per ją ištraukiamas.



Jei mezginys megztas stulpeliu (ar kokiu kitu ne trikotažo raštu), akys nuleidžiamos pagal raštą, t.y. gerąsias akis išmezgant gerai, išvirkščiąsias - išvirkščiai. Tai teikia elastingumo ir neleidžia raštui perdaug subliukšti.


Kelios gudrybės, kad mezginio kraštas netaptų sutrauktas

1. Akys nuleidžiamos 1 - 2 numeriais storesniais virbalais.

2. Vietoje dešiniojo virbalo naudojamas vienu numeriu storesnis vąšelis (laikomas taip, kaip virbalas). Išmezgamos dvi pirmosios akys, tada antroji ištraukiama per pirmąją tiek, kad susidarytų norimo dydžio kilpa.

3. Pirmosios dvi akys nuleidžiamos įprastu būdu, tik akis laikoma ant kairiojo virbalo, kol išmezgama trečioji akis, dešinįjį virbalą perkeliant priešais kairįjį ir veriant į trečiąją akį (iš kairės į dešinę). Tada abi akys nustumiamos nuo kairiojo virbalo ant dešiniojo. Pirmoji iš šių akių perkeliama per antrąją ir šis veiksmas kartojamas kol nuleidžiamos visos akys.

2. AKIŲ SUMEZGIMAS

Šis būdas dar vadinamas angliškuoju. Juo nuleidus akis kraštas mažai elastingas, todėl ypač tinka užbaigti mezginiams, megztiems trikotažo raštu.

I būdas

Juo nuleidus akis negaunama grandinėlė, bet patogu mezginio detalių kraštams, kurie bus siuvami.

Pirmosios dvi akys sumezgamos kaip gerosios ir gautoji akis perkeliama ant kairiojo virbalo. Vėl sumezgamos dvi akys (naujoji ir esančioji šalia jos) kaip gerosios ir t.t. Likus vienintelei paskutinei akiai siūlas nukerpamas ir pertraukiamas per ją.


II būdas

Pirmosios dvi akys sumezgamos kaip gerosios persuktos akys, t.y. virbalą duriant iš dešinės į kairę. Gautoji akis perkeliama ant kairiojo virbalo. Vėl sumezgamos dvi akys (naujoji ir esančioji šalia jos) kaip gerosios persuktos ir t.t. Likus vienintelei paskutinei akiai siūlas nukerpamas ir pertraukiamas per ją.



3. AKIŲ SUNĖRIMAS

Šiuo būdu užbaigto mezginio krašto laisvumas labai priklauso nuo to, kaip laisvai bus išneriamos akys vąšeliu. Principas, galima sakyti, toks pats, kaip ir akių sumezgimo, tik vietoje dešiniojo virbalo naudojamas vąšelis.

I būdas

Vąšeliu išneriama pirmoji akis. Siūlas laikomas už mezginio. Vąšelis iš kairės į dešinę (kaip mezgant gerąją akį) veriamas į antrąją akį, juo užkabinamas darbinis siūlas ir pertraukiamas per abi akis. Kartojama kol lieka vienintelė paskutinė akis - tada siūlas nutraukiamas ir per ją perveriamas.

II būdas

Vąšeliu išneriama pirmoji akis (pastaba: jos galima ir neišnerti - tuomet vąšelis bus veriamas iškart į dvi pirmąsias akis). Siūlas laikomas už mezginio. Vąšelis iš dešinės į kairę (kaip mezgant gerąją persuktą akį) veriamas į antrąją akį, juo užkabinamas darbinis siūlas ir pertraukiamas per abi akis. Kartojama kol lieka vienintelė paskutinė akis - tada siūlas nutraukiamas ir per ją perveriamas.


Jei mezginys megztas kitokiu raštu, akys sunėrimo būdu nuleidžiamos atitinkamai pagal raštą, pvz.:

- atvirkščiojo trikotažo raštas:
 - stulpeliai 1/1:


- stulpeliai 2/2:



4. AKIŲ NULEIDIMAS ADATA

Visiems akių nuleidimo adata būdams naudojama stora buka, specialiai mezginiams siūti ar siuvinėjimui kryželiu skirta adata.

4.1 ITALIŠKASIS AKIŲ NULEIDIMAS ADATA

Kaip ir akių apmetimas itališkuoju būdu, skirtas mezginio kraštams, mezgamiems stulpeliais.

4.1.1. Itališkasis akių nuleidimas stulpeliams 1/1

I būdas

Akys nuleidžiamos per dvi eiles.

Priešpaskutinėje išvirkščiosios pusės eilėje gerosios akys mezgamos kaip gerosios, o išvirkščiosios - nukeliamos siūlą laikant priešais akį. Atmatuojamas triskart ilgesnis siūlo galas, nei mezginio kraštas, nukerpamas ir įveriamas į adatą.

Paskutinioji eilė pradedama adata duriant iš dešinės į kairę į kraštinę akį, o jei po jos eina geroji akis, tai iš dešinės į kairę ir į šią. Siūlas pritraukiamas ir nukeliamos pervertosios viena arba dvi akys.

Toliau akys nuleidžiamos poromis pradedant nuo išvirškčiosios. Per išvirkščiąją akį siūlas traukiamas iš kairės į dešinę. Akis paliekama ant virbalo.


Adata duriama iš dešinės į kairę į priešais esančios gerosios akies vidurį (jos jau nebėra ant virbalo), toliau - į antrą akį, esančią ant virbalo (ji taip pat yra geroji akis), siūlas ištraukiamas.


Siūlas iš dešinės į kairę ištraukiamas per pirmąją ant virbalo esančią išvirkščiąją akį ir pritraukiamas.


Nuo virbalo nukeliamos dvi akys: išvirkščioji ir geroji. Kartojama kol nukeliamas reikiamas akių skaičius.
II būdas

Tai, galima sakyti, tas pats būdas, tik kiek skiriasi darbo etapų eiliškumas - akys nepaliekamos ant kairiojo virbalo, o nukeliamos iškart. Be to, priešpaskutinė eilė mezgama įprastai.

Adata duriama iš dešinės į kairę į kraštinę akį, o jei po jos eina geroji akis, tai ir į šią. Siūlas pritraukiamas ir nukeliamos pervertosios viena arba dvi akys.


Toliau akys nuleidžiamos poromis pradedant nuo išvirškčiosios. Į išvirkščiąją akį adata veriama iš dešinės į kairę, akis nukeliama nuo virbalo ir per ją pertraukiamas siūlas.
Adata duriama iš dešinės į kairę į priešais esančios gerosios akies vidurį (jos jau nebėra ant virbalo), ir į antrą akį, esančią ant virbalo (ji taip pat yra geroji akis), pastaroji akis taip pat nuimama nuo virbalo ir siūlas pertraukiamas per abi akis.
Adata iš dešinės į kairę veriama į tarp gerųjų akių buvusią išvirkščiąją akį ir iškart pradedamas kitas pasikartojimas - adata kartu veriama ir į dar kitą išvirkščiąją akį iš kairės į dešinę. Perveriamas siūlas.

Kartojama kol nuleidžiamas reikiamas skaičius akių.

Kai paskutinės akys: 1 blogoji, 1 geroji, eilė užbaigiama taip:



Kai paskutinės akys: 1 blogoji, 1 geroji, kraštinė akis, eilė užbaigiama taip:


Jei stulpeliais 1/1 mezgama ratu, paskutinioji eilė pradedama ir užbaigiama taip:

Jei nuleidžiant akis paaiškėja, kad paliktas pertrumpas siūlo galas, galima pridurti (ne pririšti!) reikiamo ilgio siūlą:


Siūlų galai sudūrimo vietoje tuomet paslepiami taip:


4.1.2. Itališkasis akių nuleidimas stulpeliams 2/2

I būdas

Prieš pradedant paskutiniąją eilę akys perveriamos ant kito virbalo kas antroje akių poroje akis sukeičiant vietomis - tokiu būdu akių išsidėstymas gaunamas toks pats, kaip ir mezgus stulpeliais 1/1 (viena geroji, viena išvirkščioji ir t.t.), tad ir nuleidžiamos jos aukščiau aprašytuoju būdu:


II būdas

Tai painesnis būdas, nes veiksmų seka išlaikoma tokia, kaip ir pirmuoju būdu, tačiau viskas daroma vienu ypu - be išankstinio akių sukeitimo vietomis:


Jei eilė prasideda kraštine akimi, po kurios eina 2 gerosios, 2 blogosios ir t.t., pirmiausiai siūlu perveriamos ir nukeliamos trys akys tokia seka:


Kai paskutinės akys: 2 išvirkščiosios, 2 gerosios, kraštinė akis, eilė užbaigiama taip:

Jei stulpeliais 2/2 mezgama ratu, paskutinioji eilė pradedama ir užbaigiama taip:

4.2 KITI AKIŲ NULEIDIMO ADATA BŪDAI

I būdas

Šis būdas taikomas tada, kai siūlai itin stori ir norima gauti kuo plonesnį mezginio kraštą. Į adatą įveriamas mezgamas siūlas ir pertraukiamas per visas akis. Paskui kruopščiai užtaisomas galas.


II būdas

Tai laikinas akių nuleidimo nuo virbalo būdas - jos tiesiog suveriamos ant kontrastingos spalvos siūlo (geriau jį naudoti truputį plonesnį nei pagrindinis). Šio būdo prireikia norint:

- ilgesniam laikui atidėti mezgimą (palikus akis ant virbalų jos gali deformuotis),
- tiksliau išmatuoti mezginio detalę,
- mezginį papuošti kutais (prieš ištraukiant kontrastingos spalvos siūlą ant akių kilpučių pririšami kutai),
-  sujungti mezginio dalis nematoma siūle,
-  surinkti akis nuo mezginio krašto.

III būdas

Tai primityvesnis būdas už itališkąjį, skirtas "nematomai" nuleisti visų pirma stulpeliais 1/1  megzto mezginio akis, nors galima ir megzto kitu raštu, tik įsivaizduojant, kad viena akis "geroji", kita "išvirkščioji".

Siūlas nukerpamas paliekant galą, bent 4 kartus ilgesnį už mezginio kraštą, ir įveriamas į adatą.

Adata veriama į pirmąją (gerąją) akį geruoju būdu, pertraukiamas siūlas ir akis nuleidžiama nuo virbalo.

Adata veriama į kitą ant virbalo esančią gerąją akį išvirkščiuoju būdu, o tada atgal į išvirkščiąją akį. Siūlas švelniai patraukiamas ir pirmoji akis nuleidžiama nuo virbalo.

Adata veriama geruoju būdu į kitą išvirkščiąją akį ir per ją ištraukiamas siūlas.

Kartojama pagal raštą, kol nuleidžiamas reikiamas akių skaičius.

5. ITIN TAMPRUS KRAŠTELIS



6. RELJEFINIO KRAŠTO FORMAVIMAS

 I būdas

Juo suformuojamas gan iškilus reljefinis kraštas.

Viena akis nuleidžiama. *Dešinysis virbalas veriamas į kitą akį, uždedamos dvi ar trys akys, nuleidžiamos keturios. Tada paskutinė akis perkeliama atgal ant kairiojo virbalo, kad būtų galima išmegzti akį, ir viskas kartojama nuo * iki galo.

Krašto reljefą galima gauti kokio tik norime dydžio uždedant daugiau akių. Tik reikia nepamiršti, kad nuleidžiama turi būti viena akimi daugiau, negu uždėta. Kuo tankiau daromi danteliai, tuo labiau kraštelis raitosi.

Uždedamos 2 akys, nuleidžiamos - 4

II būdas

Juo suformuojama krašto eilutė su mažomis kilputėmis.

Trys akys nuleidžiamos įprastu būdu. *Virbalu užkabinamas siūlas ir ištraukiama kilpa per akį, esančią ant dešiniojo virbalo, tris kartus (tarsi išneriama trijų kilpų grandinėlė). Po to einanti akis išmezgama kaip geroji. Paskutinė grandinėlės akis perkeliama per išmegztą gerąją. Viena akis (arba daugiau - priklausomai nuo to, kokio dydžio tarpelio tarp iškilimų norima) nuleidžiama ir vėl kartojama nuo * iki eilutės galo.


III būdas

Danteliai ant mezginio krašto nuneriami vąšeliu. Naudojamas tokio paties storio vąšelis, kaip ir virbalai.  *Vąšeliu užkabinamas siūlas ir ištraukiamas per pirmąją akį, esančią ant virbalo. Tas pats pakartojama su kita akimi. Tada ši akis ištraukiama per pirmąją. Nuneriami trys stulpeliai ir išmezgama nukelta akis arba vąšelis veriamas į pirmąją iš jų. Viskas kartojama nuo *, nuleidžiant tiek akių, kokio dydžio tarpelių norima tarp "dantelių".

Komentarų nėra: