2011-12-10

Riestanosiai nykštuko batai


Niekada nemaniau, jog sumąstysiu megzti tokį praktiškumu lyg ir nepasižymintį daiktą, bet norėjosi, kad prie nykštuko kostiumo ir apavas būtų atitinkamas. Tiesa pagal originalų aprašymą batukai ne nykštuko, o elfo, bet gal dėl šio netikslumo nei vieni, nei kiti mažieji padarėliai labai neįsižeis...

Apmečiau 36 akis ir paskirsčiau jas ant 4 virbalų po 9. Numezgiau lygiuoju raštu 14 eilių, kad kraštelis savaime užsiraitytų. Suformavau klasikinį kojinės kulną ir dar numezgiau 22 eiles lygiuoju raštu, t.y. tiek pat, kiek būčiau mezgusi kojinę iki pradėdama siaurinimą.

Riestosios nosytės gudrybė ta, kad mezgant sutrumpintomis eilėmis jos apatinė (paduko) dalis tampa dvigubai ilgesnė už viršutinę dalį.
Štai tokia forma ir laikosi, nieko į galiukus kimšti nereikia:


Aprašysiu, kaip mezgiau nosytę.

Akių skaičių padalinau perpus: viena dalis (ant I ir II virbalų esančios akys) bus nosytės apatinė pusė, kita (ant III ir IV virbalų esančios akys) - viršutinė.

Išmezgiau I ir II virbalų akis (paduko dalį). Siūlą perkėliau priešais mezginį. Tuo pačiu dešiniuoju virbalu nukėliau pirmąją akį nuo III virbalo. Tada perkėliau siūlą už mezginio:


...ir sugrąžinau nukeltąją akį ant trečiojo virbalo:


Mezginį apsukau. Dar kartą išmezgiau ant II ir I virbalų esančias akis. Perkėliau siūlą už mezginio (atvirščias variantas, nei aukščiau esančiuose paveikslėliuose, nes išvirkčioji mezginio pusė). Tuo pačiu dešiniuoju virbalu nukėliau vieną akį nuo IV virbalo. Perkėliau siūlą priešais mezginį ir sugrąžinau nukeltąją akį ant IV virbalo.

Mezginį apsukau ir išmezgiau I ir II virbalų akis.

*III virbalo pirmąsias dvi akis sumezgiau į dešinę, likusias išmezgiau gerai.
IV virbalo akis išmezgiau gerai, paskutiniąsias dvi akis sumezgiau į kairę.
I virbalo pirmąsias dvi akis sumezgiau į dešinę, likusias išmezgiau gerai.
II virbalo akis išmezgiau gerai, paskutines dvi sumezgiau į kairę. Aukščiau aprašytuoju būdu apvijau pirmąją trečiojo virbalo akį.
Apsukau mezginį ir dar kartą išmezgiau II ir I virbalų akis. Apvijau siūlu pirmąją ant IV virbalo esančią akį.
Apsukau mezginį ir išmezgiau I ir II virbalų akis.*

Žvaigždutėmis pažymėtą dalį kartojau tol, kol ant visų keturių virbalų iš viso liko 4 akys. Tada nutraukiau siūlą, pervėriau jį per likusias akis, paskui siūlgalį adata įtraukiau per nosytės smaigalį į batuko vidų ir ten įsiuvau.

Pabijojusi, kad su tokiomis "kojinėmis" salėje ant parketo vaikui gali būti pernelyg slidu ir kad linksmybės nesibaigtų trauma, iš neslidžios dirbtinės odos iškirpau du padukus (priekyje iki pat nosytės galo, kiek siauresnius nei vaiko padas, kad šonuose nesimatytų) ir prisiuvau siuvimo siūlu kryželio dygsniu. Formai tai nepakenkė.

5 komentarai:

Sniega rašė...

Geros!! Eičiau megzt,kad ir tuoj pat, jei namuose kas šlepetes mėgtų :) Išsisaugau, ir gal dar kokiom mažom kojytėm iki Kalėdų nunarpliosiu... Tie užsirietę galai tokie linksmi :)

Emili rašė...

Ačiū už įvertinimą :) Man jau darosi panašu, kad visai be reikalo šį mezginį pavadinau nepraktišku - vaikui jis labai patinka ir manau tikrai sėkmingai sunešios po namus. (Tik šventei liko nepanaudotas nei kostiumas, nei batukai - susirgo mažius...)

siuline.lt rašė...

oi, kokios fainos!

laura rašė...

ka tik baigiau riestanosius savo nykštukui. Labai dėkui už pamokėlę:)

Emili rašė...

Smagu girdėti :)