2011-11-08

Megztukas, megztas nuo priekaklio be reglano takelių

Vis knietėjo išmėginti mezgimą nuo priekaklio be klasikinių reglano takelių. Išbandžiau su štai tokiu mažulyčiu žalsvai melsvu megztukėliu savo pusantrų metukų dukrelei. Dabar jau galiu sakyti, kad pasirinkus patogią schemą tai išties smagus mezgimo būdas.


Mezgiau dvigubais jau trečiam gyvenimui prikeltais nelabai aiškios sudėties siūlais (kiek apsimetančiais mocheriniais) 3,5 nr. virbalais su valu.

Pradėjau kiek neįprastai - pirmiausiai lygiuoju raštu nusimezgiau  pavyzdėlį ir apskaičiavau, kad akių priekakliui reikės apie 70, o tik tada čia išsirinkau kiauraraščio schemą, kuri kaip tik ir atitiko šį skaičių (raportas pagal aprašymą kartojamas 10 kartų):

Šaltinis
Pagalbiniu kitos spalvos siūlu apmečiau 72 akis (10 kartų po 7 ir dar 2 kraštines akis). Numezgusi porą eilučių lygiuoju raštu siūlą pakeičiau į pagrindinį ir pagal schemą mezgiau 36 eiles (ne visas, kiek pavaizduota). 35-oje eilėje manau yra klaida - raporto pradžioje ir pabaigoje po dvi akis reikia sumegzti ne du, o tris kartus, kad bendras akių skaičius padidėtų dviem.

 

Kiekvienas raportas išplatėjo nuo 7 iki 21 akies - iš viso (su 2 kraštinėmis akimis) susidarė 212 akių. Jas, atsižvelgdama į reikiamas proporcijas ir raštą, padalinau taip: po 32 akis (įskaitant kraštines) priekinėms dalims, 64 akys nugarai ir po 42 akis - rankovėms.

Rankovių akis palikau suvertas ant pagalbinių siūlų ir pirmiausiai mezgiau priekio - nugaros dalį, pažastims pridėjusi po 4 akis (t.y. ant virbalo akys "išsirikiavo" taip: 32 kairiosios priekio dalies akys, 4 naujos kilpinės akys, 64 nugaros dalies akys, 4 naujos kilpinės akys ir 32 dešiniosios priekio dalies akys). Mezgiau tiesiai lygiuoju raštu apie 18 cm ir išmezgusi paskutinę gerosios pusės eilę palikau nenuleistas akis bei nenutrauktą siūlą.

Prieš pradėdama megzti rankovę, ties pažastimi nuo priekio - nugaros dalies surinkau 4 akis, toliau megzdama tiesiai 2 iš jų palikau viename rankovės krašte, kitas 2 - kitame. Lygiuoju raštu mezgiau iki atnaros, tuomet pasiaurinau rankovę sumegzdama kiekvieną antrą akį su trečia, 7 eiles numezgiau stulpeliais 1/1 ir dar per dvi eiles nuleidau akis adata itališkuoju būdu. Susiuvau rankovę nematomąja siūle kabindama už kraštinių akių esantį siūlą.

Ardydama pagalbinį siūlą, kuriuo pradėjau mezginį, surinkau 72 priekaklio akis. Numezgiau 7 eilutes stulpeliais 1/1 ir per dvi eilutes nuleidau akis itališkuoju būdu (siūlo pasilikusi apie 4 kartus daugiau už mezginio krašto ilgį). Likusiu siūlo galu surinkau akis palei kairįjį megztuko susegamąjį kraštą, praleisdama kas ketvirtą eilutę. Vieną papildomą akį suformavau ties skverno kampu. Ant to paties virbalo toliau suvėriau paliktas nenuleistas megztuko apačios akis, vieną akį suformavau ties kito skverno kampu ir likusiu nenutrauktu siūlu surinkau dešiniojo susegamojo krašto akis, vėl praleisdama kas ketvirtą eilutę. Numezgiau 6 eilutes stulpeliais 1/1 gerojoje pusėje kaskart abipus kampinės akies, kurią mezgiau kaip gerąją, pridėdama po vieną akį. Trečioje eilutėje dariau kilpas sagoms (suskaičiavau dešiniosios detalės iki skverno kampo surinktas akis; tris pirmąsias akis palikau virš pirmosios kilpos, o likusias padalinau iš 5 (t.y. sagų skaičiaus) ir kilpas formavau iš kiekvieno penktadalio pirmųjų trijų akių, liekaną palikau paskutiniajam penktadaliui). Akis nuleidau itališkuoju būdu septintoje - aštuntoje eilutėse.

P.S. Ir dar vienas - didesnis, megztas tai pačiai mergaitei po kelerių metų (tik nuotrauka visai nevykusi...):


2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Super megztukelis<3

O, sakykit, ka platejancioje kinieciu schemoje reiskia pasviri bruksniukai (\ /) ir trikampiukai?

Emili rašė...

Ačiū :)

Pasvirę brūkšneliai mano manymu nereiškia nieko, t.y. tai paprastos gerosios akys tarp užmetimų - taip tiesiog lengviau įsivaizduoti, kaip turi atrodyti mezginys. O "trikampiukai" gal nelabai matosi, bet yra dviejų rūšių ir reiškia akių sumezgimą į kairę arba į dešinę. Čia (ir kitame puslapyje) gražai parodyta: https://picasaweb.google.com/maximum045/KnitBasic125Techniques?fgl=true&pli=1#5407907323967305794

Sėkmės :)