2011-09-23

Mezginio dalių siuvimas

Turinys

1. Mezginio dalių paruošimas siuvimui
    1.1. Siūlų galų slėpimas
            1.1.1. Siūlų galų slėpimas adata
            1.1.2. Siūlų galų slėpimas vąšeliu
    1.2. Mezginio detalių formavimas
2. Mezginių siūlės
    2.1. Siūlė "šonas su šonu"
            2.1.1. Nematomoji siūlė kabinant už kraštinių akių esantį siūlą
            2.1.2. Nematomoji siūlė kabinant kraštines akis
            2.1.3. Nematomoji siūlė kabinant dvigubą kraštinės akies siūlą
            2.1.4. Kilpinė siūlė
    2.2. Siūlė "galas su galu"
            2.2.1. Nematomoji siūlė "galas su galu"
            2.2.2. Kiauraraščio siūlė
            2.2.3. Siūlė "galas su galu" vąšeliu
    2.3. Siūlė "galas su šonu"
    2.4. Grandininė siūlė
    2.5. Ketliuotoji siūlė
    2.6. Dviejų sluoksnių sujungimas
            2.6.1. Dviejų sluoksnių sumezgimas
            2.6.2. Dviejų sluoksnių sunėrimas
            2.6.3. Palankos prisiuvimas
    2.7. Tvirtoji siūlė
    2.8. Siuvimas siuvamąja mašina



1. Mezginio dalių paruošimas siuvimui

1.1. Siūlų galų slėpimas

Prijungiant kitos spalvos siūlą, pradedant naują siūlų kamuolį (taip pat ir susiuvant atskiras mezginio dalis) lieka siūlų galai. Jie slepiami adata arba vąšeliu. Jei ketinama slėpti adata, mezgant siūlų galus reikėtų palikti ne trumpesnius nei 15 cm.

Prieš siuvant mezginio detales slepiami ne visi siūlų galai - paliekami tie, kurie yra patogiose vietose, kad jais būtų galima siūti siūles (ar bent šias pradėti) - taip mezginio kraštas bus lygesnis. Kita vertus, suklydus atskirą siūlą ištraukti lengviau.

1.1.1. Siūlų galų slėpimas adata

Bet kokie siūlus jungiantys mazgai atrišami ir siūlas įveriamas į specialią mezginių siuvimui skirtą buką storą adatą (smaila adata netinka).

Išilgai siūlės adata veriama iš vidinės mezginio pusės per akis, sudarančias 7,5 - 8 cm ilgio mezginio kraštą. Siūlas patraukiamas per akis ir nukerpamas.


Išilgai eilutės adata išvirkščiojoje mezginio pusėje veriama per 4-6 tos pačios spalvos akis. Tada adata veriama atgal per tos pačios eilės 2-3 akis, ištraukiama, mezginys ištempiamas į plotį ir likęs siūlo galas nukerpamas.



Jei mezgama labai storais siūlais, laisvi galai prisiuvami smulkiais plono siūlo dygsneliais.

1.1.2. Siūlų galų slėpimas vąšeliu

Mezginio siūlėje siūlų galiukai slepiami taip. Siūlas užkabinamas vąšeliu ir ištraukiamas iš kairės į dešinę. Taip kartojama kelis kartus. Mezginys apsukamas ir siūlas patraukiamas į kitą pusę.

Mezginio viduryje galai slepiami taip: gerųjų akių rašte kabinama vis už kito akies šono, o išvirkščiųjų akių - už akies viršaus.


1.2. Mezginio detalių formavimas

Mezginio detalės blogąja puse į viršų tiesiamos ant lyginimo lentos ar didesnio lygaus paviršiaus, padengto vatinu, užkloto audiniu (idealu jei šis languotas) ir jų kraštai, mezginį kiek paformuojant tiksliai pagal iškarpos ar brėžinio matmenis, prismaigstomi smeigtukais ne dideniais nei 7 cm atstumu vienas nuo kito. (Detalių prisegimas nėra būtinas, tačiau pravartus).


Jei mezginį galima lyginti (žr. siūlų etiketę), ant prisegtos detalės klojamas kiek drėgnas audinys ir lyginama ne stumdant lygintuvą įprastais judesiais pirmyn atgal, o uždedant jį iš viršaus ant lyginamo paviršiaus, vos vos paspaudžiant. Negalima lyginti iki mezginys visiškai išdžius (jei nenaudojama garų funkcija), nes taip sugadinsime mezginio paviršiaus iškilumą (net ir lygiojo rašto), gali atsirasti blizgančių dėmių. Taip pat nerekomenduojama numegztų detalių prieš formavimą skalbti, ypač ryškios faktūros, tačiau pasirinkus tokį būdą reikėtų po skalbimo mezginio detales suvynioti į kilpinį rankšluostį, jam sugėrus drėgmės perteklių, prie lyginimo lentos (ar pan.) smaigstyti gerąja puse į viršų - tada reljefinis raštas mažiau pasikeis. Lygiojo rašto detalę galima išlyginti per dvilinką marlės sluoksnį, prismaigsčius išvirkščiąja puse į viršų, kitais atvejais geriau nelyginti.


Reljefinių raštų lyginti nereikėtų - tokie mezginiai drėkinami garais lygintuvą laikant 2-4 cm virš mezginio arba užklojami dvigubu sudrėkintos marlės sluoksniu ir taip nelyginus palaikomi pusvalandį.

Stulpeliu megztų mezginių negalima nei lyginti, nei drėkinti garais - antraip jie praras savo elastingumą.

Detalėms gerai išdžiūvus smeigtukai ištraukiami ir galima imtis siuvimo.

2. Mezginių siūlės

Kaip bus siuvamos mezginio detalės, derėtų apgalvoti dar prieš pradedant megzti, nes nuo to priklauso, kaip megzti detalių kraštines akis. Siūlių rūšys parenkamos pagal mezginio faktūrą.

Mezginio detalės siuvamos specialia buka stora adata (smailios adatos mezginių siuvimui netinka!). Daugelis mezginių siūlių siuvamos iš gerosios pusės. Siūti pradedama siūlu, likusiu nuo akių apmetimo. Kol stinga įgūdžių, galima iš pradžių detales laikinai sudaigstyti siuvimo siūlu.

2.1. Siūlė "šonas su šonu"

Abi mezginio dalys gerąja puse į viršų patiesiamos šonais viena šalia kitos ant lygaus paviršiaus taip, kad jungiamieji kraštai eitų vertikaliai.

2.1.1. Nematomoji siūlė "šonas su šonu" kabinant už kraštinių akių esantį siūlą

Tokia siūlė dar vadinama "kopėtėlių" arba "čiužinio" siūle. Šiuo būdu susiuvami mezginio šonai, prisiuvamos rankovės. Ji tinka tiek lygiajam, tiek reljefiniam raštui.

Galimi du šio būdo variantai - adata kabinamas arba vienas, arba du skersiniai už kraštinių akių esantys siūlai. Adata užkabinamas kairiosios mezginio detalės šalia kraštinės akies (t.y. tarp kraštinės ir pirmosios akių) skersai einantis siūlas (arba du siūlai). Tokiu pat būdu užkabinamas dešiniosios mezginio detalės siūlas (arba atitinkaimai - du). Adata bedama į tą kairiosios detalės vietą, kur pirma ištraukėme siūlą, ir vėl kabinama už skersinio siūlo (arba dviejų). Po kiekvieno dygsnio siūlas atsargiai patraukiamas, kad jo nesimatytų, bet ir ne pernelyg stipriai - kitaip siūlė bus nedaili.

Kabinamas vienas siūlas






Kabinami du siūlai


Jei mezginys buvo siaurintas sumezgant akis, esančias šalia kraštinės akies:

Jei mezginys buvo platintas pridedant akį šalia kraštinės akies:


Atvirkščiojo trikotažo raštui
Jei mezginys buvo siaurintas sumezgant akis, esančias šalia kraštinės akies:

Jei mezginys buvo platintas pridedant akį šalia kraštinės akies:


Stulpeliams 1/1

Perėjimas nuo stulpelių 1/1 prie lygiojo rašto:


Stulpeliams 2/2

 Perėjimas nuo stulpelių 2/2 prie lygiojo rašto:


Ripsui

Galima siūti ir tankiau:
Jei mezginys buvo siaurintas (1 pav.) arba platintas (2 pav.):


2.1.2. Nematomoji siūlė "šonas su šonu" kabinant kraštines akis

Šis būdas tinka lygiuoju raštu (ar kt. raštu, kurio krašte akys gerosios) megztoms detalėms. Adata užkabinamas kairiosios mezginio dalies kraštinių akių pynelės viduryje skersai esantis siūlas. Analogiškai užkabinamas siūlas ir dešiniosios detalės krašte. Viena kraštinės pynelės akis praleidžiama (kitas variantas - nepraleidžiama) ir kabinama už tolesnės akies skersinio siūlo. Taip siuvama iki galo.



Stulpeliams



2.1.3. Nematomoji siūlė "šonas su šonu" kabinant dvigubą kraštinės akies siūlą

Trikotažo siūlė. Dažniausiai ja įsiuvamos reglano rankovės, tačiau galimas ir platesnis pritaikymas:


Ripsui ir storais virbalais megztai išvirkščiajai lygmei (ji būna panaši į ripsą).

Iš gerosios mezginio pusės adata užkabinama kraštinė akis už abiejų akies siūlų ir tuo pat metu įsmeigiama į kitos detalės kraštinę akį taip, kad dygsnis būtų horizontalus.



2.1.4. Kilpinė siūlė 

Siūlė beveik nematoma, nes ji pakartoja akies formą. Detalių kraštai sudedami vienas prie kito, suderinant akių eiles. Dygsniu iš kairės į dešinę kabinant skersai siuvamos akys, esančios pačiame detalės krašte po kraštinių akių. Toks pats dygsnelis kartojamas gretimoje eilėje, veriant adatą į priešingą pusę. Toliau adata veriama po skersiniu pirmojo dygsnelio siūlu (jei siūlė dar tik pradėta) arba po skersiniu prieš tai susiūto dygsnelio siūlu, Siūlas patraukiamas, kad detalės tvirčiau susisiūtų. Vėl nusiuvamas dygsnelis, veriant adatą iš dešinės ir kairės detalės akis. Gaunasi siūlė, panaši į akių nėrimą. Taip siuvama iki galo.


2.2. Siūlė "galas su galu"

2.2.1. Nematomoji siūlė "galas su galu"

Dar vadinama siūle "akis su akimi", nematomąja ar Kitchener siūle. Ji tinka plonų siūlų ar iš šono megztiems mezginiams, tačiau nerekomenduojama iš storų siūlų megztiems drabužiams, nes rankovių svoris  gali nutempti pečius. Be to, ši siūlė naudinga taisant pradilusį drabužį - norint išimti suplyšusį gabaliuką tereikia perkirpti kraštinę akį ir atsargiai išardyti eilę.


Atviros dviejų detalių akys susiuvamos gerojoje pusėje iš dešinės į kairę to paties storio ir spalvos kaip mezginys siūlu. Siūlas pritvirtinamas išvirkščiojoje viršutinės detalės pusėje ir adata ištraukiama į gerąją mezginio pusę, taikant į pirmąją viršutinės detalės akį, po to iš gerosios pusės - į pirmąją apatinės detalės akį, tada iš išvirkščiosios pusės į antrąją apatinę akį, vėl adata veriama į pirmąją viršutinę akį, tik jau iš gerosios pusės, po to į antrąją viršutinę iš išvirkščiosios pusės, toliau vėl į antrąją, bet iš gerosios pusės ir toliau į trečiąją apatinę akį iš išvirkščiosios pusės, po to vėl į antrąją viršutinę, tik iš gerosios pusės, ir ištraukiama per trečiąją viršutinę akį iš išvirkščiosios pusės į gerąją ir t.t. Siūlės akys turi būti tokio paties dydžio, kaip ir mezginio akys, nes tik tada jos bus nepastebimos.


Jei detalių akių skaičius kiek nesutampa, jis išlyginamas tokiu būdu:
Analogiškai galima susiūti ir kai akys ne atviros, o nuleistos. Toks būdas tiks ir iš storų siūlų megztų drabužių pečių siūlėms susiūti. Siuvama taip pat, tik adata duriama į priešpaskutinės eilės akis:


Jei vienos iš detalių akys atviros, o kitos nuleistos, siūlė gausis ir pakankamai netampri, ir pakankamai nestora. (Jei taip ketinama siūti pečių liniją, atviros akys paliekamos nugarinėje dalyje, nes ji būna tiesi, o nuleidžiamos - priekinės dalies, nes ši paprastai būna nuolaidi, tad akis reikia nuleisti per kelis kartus).


Atvirkščiojo trikotažo raštui



Ripsui

Stulpeliams 1/1 I būdas

Siuvama taip, kaip ir trikotažo raštu megztos detalės, tačiau tik gerosios akys, o išvirkščiosios praleidžiamos. Susiuvus visą eilę mezginys apsukamas ir likusios akys (išvirkščiojoje pusėje jos bus gerosios) susiuvamos tokia pačia siūle.

Stulpeliams 1/1 II būdas - visos akys susiuvamos per vieną eilę



Stulpeliams 2/2 ir kitiems gerųjų bei išvirkščiųjų akių raštams

Iš pradžių susiuvamos  krašto pirmosios grupės gerosios akys, po to mezginys apsukamas ir vėl susiuvamos tik gerosios akys. Taip mezginį apsukant tai į vieną pusę, tai į kitą, kas kartą susiuvama po vieną gerųjų akių grupę.

Trikotažo ir atvirkščiojo trikotažo raštų sandūrai


Trikotažo rašto ir stulpelių 1/1 sandūrai


Nuolaidiems kraštams




2.2.2. Kiauraraščio siūlė

Dekoratyi siūlė, tinkanti reglano būdu ar skersai megzto drabužio detalėms susiūti.


2.2.3. Siūlė "galas su galu" vąšeliu

Tokia siūlė nesudaro sustorėjimo. Suneriant detales iš gerosios pusės ji yra matoma - gali būti naudojama kaip dekoratyvus elementas. Norint, kad siūlės nesimatytų, suneriama iš išvirkščiosios pusės. Ši siūlė paprastai naudojama tik pečių linijoms.

Kairiosios detalės akis vąšeliu pertraukiama per atitinkamą dešiniosios detalės akį, gretima dešinioseios detalės akis - per kairiosios detalės akį ir t.t.


2.3. Siūlė "galas su šonu"

Siuvama panašiai, kaip siūlė "galas su galu" trikotažo raštui. Adata įsmeigiama į detalės, kurios siuvame galinį kraštą, atviras akis, po to - į detalę, kurios siuvame šoninį kraštą, užkabinant šalia kraštinių esančių akių lankelius. Kas trečią kartą pastarojoje detalėje užkabinamas ne vienas, o du skersiniai siūlai, nes į tą patį ilgio vienetą mezginio eilių "telpa" daugiau, negu akių.


Analogiškai galima susiūti ir jei detalės, kurios siuvame galinį kraštą, akys yra ne atviros, o jau nuleistos:

2.4. Grandininė siūlė

Grandininė kilpelė panaši į gerąją akį, o jų eilė - į purių akių grandinėlę, nunertą vąšeliu ir pritvirtintą prie detalės. Ši siūlė neretai naudojama trikotažo siuvinėjimui, tačiau puikiai tinka ir apsiūti iškirptę, rankovių prakarpas arba megzto ar iš audinio siūto drabužio apačią, jei iš kraštų reikia surinkti lygią akių eilę.

Siuvama iš dešinės į kairę: pritvirtinus siūlą išvirkščiojoje mezginio pusėje, adata ištraukiama į gerąją detalės pusę, po to smeigiama į tą pačią skylutę, iš kur išeina siūlas, daromas dygsnelis ir siūlas atvedamas po adata, sudarant kilputę. Adata ištraukiama, ir, kilputę prilaikant kairiosios rankos pirštais, užveržiamas siuvimo siūlas. Kitam dygsniui adata smeigiama į pirmąją kilputę, ir kita kilputė daroma tokio pat dydžio kaip pirmoji.


Taip grandinine siūle mezginys (ar audinys) nusiuvamas pagal iš anksto pažymėtą liniją. Tada virbalu arba vąšeliu iš grandininės siūlės išmezgamos naujos akys, užkabinant už abiejų siūlų arba tik už priekinio.









Toliau mezgama pasirinktu abipusiu raštu (pvz. stulpeliais 1/1).


2.5. Ketliuotoji siūlė

Šia siūle paprastai prisiuvamos nedidelės detalės: juostelės, kišenės, taip pat apsiuvami horizontalūs mezginio prakirpimai, o kartais sutvirtinamos paskutinės eilės akys, jei pakraštys turi būti plonas ir elastingas.


Ketliuotoji siūlė siuvama panašiai, kaip siūlė "už adatos" arba siūlė "peltakys" (siuvime).

Detalės kraštas, kurį reikia priketliuoti, užbaigiamas (arba pradedamas) trimis keturiomis gerųjų akių eilėmis pagalbiniu siūlu. Po to kraštas išlaidomas, pagalbinis siūlas išardomas, detalė pridygsniuojama prie gerosios mezginio pusės pagal iš anksto pažymėtą liniją, po to išardoma viena eilė pagrindinių siūlų, kad atviros akys būtų kuo lygesnės. Būtina sąlyga ketliuotajai siūlei nusiūti - kruopščiai išlaidytos atviros akys, tik tada galima siūti nebijant, kad akys nubėgs.

Iš išvirkščiosios pusės į antrąją akį įsmeigiama adata, toliau ji veriama iš viršaus į pirmąją ir ištraukiama iš apačios į viršų per trečiąją akį. Adata dar kartą įveriama į antrąją akį, bet jau iš viršaus, ir ištraukiama iš apačios į viršų per ketvirtąją akį ir t.t. Ketliuotoji siūlė siuvama tokio storio siūlais, kaip ir mezginio, arba šiek tiek plonesniais.


Figūrinis ketliavimas - prie mezginio prisiuvamos sudvejintos atviros akys. Siūlės siuvimo principas toks pat, kaip ir siuvant paprasta ketliuotąja siūle.


2.6. Dviejų sluoksnių sujungimas

2.6.1. Dviejų sluoksnių sumezgimas



2.6.2. Dviejų sluoksnių sunėrimas

I būdas


II būdas

Dviejų sluoksnių sunėrimas, kai akys nuleistos

Taip galima sunerti ir vertikalius, ir horizontalius detalių kraštus. Labai patogu vaikiškiems drabužėliams - išaugtus lengva išardyti.

Detalės sudedamos viena ant kitos gerosiomis pusėmis į vidų. Per pirmas dvi akis išneriama kilpa. Tada *vąšeliu veriama per abi detales, ištraukiama kilpa, padaromas vienas užmetimas, pertraukiamas siūlas per abi akis*. Neriama iki eilės galo.


2.6.3. Palankos prisiuvimas


2.7. Tvirtoji siūlė

Dar vadinama atbuliniu peltakiu, dygsniuotąja ar mašinine siūle. Ji yra tvirta, tačiau netampri, todėl paprastai naudojama kai reikia tvirtai susiūti detales (prisiūti įsiūtines rankoves prie prakarpos, kišenes, užtrauktukus) ar kai mezginys iš itin plonų siūlų.

Jei detalės bus siuvamos tokia siūle, jas mezgant šalia kraštinės akies išmezgamas vienos akies "takelis", t.y. gerojoje pusėje išmezgama išvirkščioji akis, išvirkščiojoje - geroji. Palei šį "takelį" daug patogiau siūti.

Mezginio dalys sudedamos kartu gerosiomis pusėmis į vidų. Siūlas įveriamas į adatą ir pritvirtinamas ties dešiniuoju galu. Kad būtų tvirčiau, iš pradžių adata dukart perveriama prie krašto per abi mezginio detales iš išvirkčiosios pusės ir ištraukiamas siūlas.
Lygiuojant eilutėmis siuvama siūlė iš krašto, adata veriama per abu mezginio sluoksnius tarp pirmos ir kitos eilutės akių, tada adata veriama žemyn tarp pirmos eilutės ir uždėtų akių krašto. Dygsnis paprastai daromas ne ilgesnis nei 1,3 cm. Toliau duriama per vieną ar dvi eilutes taip, kad adata grįžtų prie ankstesnės akies. Tokiu būdu siuvama toliau adatą visada duriant tarp išmegztų akių. (Jei reikia ypatingo tvirtumo, galima adatą verti per 3-4 mm nuo mezginio krašto - tokia siūlė bus mažiau daili).


Baigiant siūlę ji užtvirtinama taip pat, kaip ir pradžioje.

Ši siūlė puikiai tinka ir lenktoms mezginio linijoms susiūti:

Analogiškai galima ne susiūti, o sunerti vąšeliu:


2.8. Siuvimas siuvamąja mašina

Sureguliuojamas siūlo įtempimas ir siuvama iš išvirkščiosios pusės. Jei mezginys iš purių siūlų, ant siūlės vietos dedamas permatomas popierius (permatomas - kad matytųsi, ar lygi siūlė). Susiuvus popierius perplėšiamas ir nuimamas.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

labai ačiū už tokią naudingą info :)

Emili rašė...

Malonu, kad pravertė :)

Unknown rašė...

Sveiki, o gal galite patarti, kurį būdą rinktis riešinėms susiųti? kiek bebandau - niekaip nepavyksta taip, kaip manau, turėtų būti....

Emili rašė...

Klasikinėms riešinėms manau labiausiai tiktų ripsui skirta siūlė "galas su galu" - sėkmės :)

Anonimiškas rašė...

LABA DIENA, gal pagelbėtumėte -reikia patarimo, kaip dailiai "atstatyti" užkabintą ištemptą siūlą viskoziniame megztuke?? Jau vieną megztą rūbą taip sugadinau , liko kabantys "makaronai", kuriuos tiesiog įtraukiau vidun....

Dabar vėl - užtrauktukas užkabino iš ištempė akį, sutraukdamas visą eilę, palikęs ilgą kilpą.
Gal turite kokios patirties / iš praktikos GALITE ką patarti, kaip Jums pavyksta tokias "nelaimes" mezginiuose ištaisyti.
Būsiu LABAI dėkinga, dalia

Dovile rašė...

Laba diena, Emili, matau kad ismanote apie mezginiu siuvima - as ieskau pagalbos persiuvant megztinuka, galbut turite laiko ir apsiimtumete toki darbeli? Nesuradau jusu tiesioginio kontakto, parasyciau asmeniskai:)