2011-08-10

Pirštinytės su pelėdžiukais


Dvi poros pirštinyčių į draugiją prakutusio nykštuko kepurėlėms:


Prisipažinsiu - nesu didelė mėgėja megzti keliskart to paties. Jei jau tenka sukurpti kažką labai panašaus, stengiuosi bent mažulytę detalę pakeisti. Gaila su pirštinėmis (kaip ir su kojinėmis) taip neišeina - antrąją visada turi atkartoti lygiai taip pat. O jei dar ir vaikai du, iš kurių vienas jau moka pareikšti savo svarią nuomonę, kad jam reikia pelėdų, lygiai tokių pačių, kaip ir sesės... Na bet geriau jau megzti tą patį, nei nemegzti nieko :) O kad gautųsi visiškai tas pats, dar ir ant lapuko vieną kitą skaičių pasižymiu, paskui tuos lapukus dėl visa ko pasilieku ateičiai - iš pradžių tvarkingai, paskui jau nelabai, galų gale nebeatseku, apie kurį mezginį ta rašliava, ir tenka pripažinti, jog naudos iš to visgi ne kažin kiek. Taigi taupydama vietą stalčiuje savo nenumaldomą poreikį užsirašinėti pamėginsiu realizuoti čia.

Pilkosios pirštinytės

Apmečiau 32 akis ir paskirsčiau po 8 ant keturių virbalų. 16 eilių mezgiau stulpeliais 1/1. Toliau:

1 - 4 eil. - išvirkščiosiomis, tik 2-oje eilėje po vieną užmetimą kiekvieno virbalo pradžioje (taigi toliau jau 36 akys, po 9 akis ant virbalo),

5 - 7 eil. - išvirkščiosiomis, tik 12 vidurinių akių (ant III ir IV virbalo) - gerosiomis,


8 eil. - tai pirmoji pelėdos schemos eilė (po dvi kraštines schemos akis nenaudojau), o visas likęs "fonas" - išvirkščiosiomis akimis:



Nykštį formavau 15 eilėje.

- Dešiniajai rankai ant pirmojo virbalo: 1 akis išvirkščioji; tada 6 akis išmezgiau juodu (kontrastingos spalvos) siūlu, pervėriau jas atgal ant kairiojo virbalo ir dar kartą išmezgiau jau pilkuoju; 2 akys išvirkščiosios.

- Kairiajai rankai ant antrojo virbalo: 2 akys išvirkščiosios, 6 akys analogiškai su juodu, paskui pilku siūlu, 1 akis išvirkščioji.

Pasibaigus pelėdos schemai dar numezgiau dvi eiles išvirkščiosiomis akimis ir pradėjau siaurinti - kaskart sumegzdama I ir III virbalų II ir III akis, o II ir IV virbalų dvi priešpaskutines. Likus iš  viso 8 akims siūlą nukirpau ir pervėriau per jas.

Atsargiai išvėriau juodąjį siūlą ir surinkau atviras akis: 6 viršuje ir 5 apačioje. Dar "surinkau" 1 ir 2 akis iš kraštų - iš viso gavosi 14 a. nykščiui, kurias paskirsčiau ant keturių virbalų. Numezgiau 10 eilių išvirkščiosiomis akimis ir užbaigiau kaip ir visos pirštinės "nosytę".

Rožinės pirštinytės

Apmečiau 28 akis ir paskirsčiau po 7 ant keturių virbalų. 16 eilių mezgiau stulpeliais 1/1. Toliau:

1 eil. - po vieną užmetimą kiekvieno virbalo pradžioje (taigi toliau jau 32 akys, po 8 akis ant virbalo), išvirkščiosiomis, tik 11 vidurinių akių (ant III ir IV virbalo) - gerosiomis,

2-3 eil. - išvirkščiosiomis, tik 12 vidurinių akių, (ant III ir IV virbalo) - gerosiomis,

4 eil. - tai pirmoji pelėdos schemos eilė (po dvi kraštines schemos akis nenaudojau), o visas likęs "fonas" - išvirkščiosiomis akimis.

Nykštį formavau 11 eilėje.

- Dešiniajai rankai ant pirmojo virbalo: 1 akis išvirkščioji; tada 5 akis išmezgiau juodu (kontrastingos spalvos) siūlu, pervėriau jas atgal ant kairiojo virbalo ir dar kartą išmezgiau jau rožiniu; 2 akys išvirkščiosios.

- Kairiajai rankai ant antrojo virbalo: 2 akys išvirkščiosios, 5 akys analogiškai su juodu, paskui su rožiniu siūlu, 1 akis išvirkščioji.


Pasibaigus pelėdos schemai kitoje eilutėje pradėjau siaurinti - kaskart sumegzdama I ir III virbalų II ir III akis, o II ir IV virbalų dvi priešpaskutines. Likus iš  viso 8 akims siūlą nukirpau ir pervėriau per jas.

Atsargiai išvėriau juodąjį siūlą ir surinkau atviras akis: 5 viršuje ir 4 apačioje. Dar "surinkau" 1 ir 2 akis iš kraštų - iš viso gavosi 12 a. nykščiui, kurias paskirsčiau ant keturių virbalų. Numezgiau 9 eiles išvirkščiosiomis akimis ir užbaigiau kaip ir visos pirštinės "nosytę".

8 komentarai:

Sniega rašė...

O, kokia įdomi pelėdinių pirštinių (ir pačių pelėdų) interpretacija! Aš irgi porą porų mezgiau šį pavasarį, labai smagios jos. Draugei žadėjau išverst aprašymą - maniškėm labai įdomiai statosi nykštys, ir apskritai viskas tiksliai paskaičiuota maždaug moteriškai rankai. Na, aš link rudens bandysiu atitaikyt mezginio storumą, kad tiktų vaikiškai rankelei. O draugei Tavo aprašymą pasiūlysiu, nes kol aš pažadą ištesėsiu... gali ir pavasaris ateit.

Emili rašė...

Tikrųjų pelėdinių pirštinių net nuotraukos nesu išsisaugojusi (labai gailėjausi jog kadais praleidau progą...), tad kai jau nusprendžiau pamėginti, viskas, ką pavyko atkapstyti - tik pačių pelėdų schemą. Dar miglotai prisiminiau, kad fonas buvo megztas išvirkščiosiomis akimis (kitokių variantų radau, bet vaizdas jau visai ne tas), nors prie kojyčių įtariu vis tiek reikėjo kažkaip kitaip. Trumpai tariant, lauksiu ir aš aprašymo :)

madam rašė...

Labai patinka Tamstos svetainė. Apsilankiusi čia, supratau, kad visiškai nemoku megzti, esu savamokslė. Čia sužinaojau labai daug gerų pamokymų, apie tokius dalyku net neįtariau. Labai, labai dėkui, Emili

madam rašė...

Man labai patiko prakutusio nykštuko kepurėlė

Emili rašė...

Madam, nuoširdžiai ačiū už tokį įvertinimą. Ir aš megzti vis mokausi...

maja rašė...

Sveiki. Sakykit kaip megzti ta peledziuko vieta kur schemoje rodykles? :(

Emili rašė...

Rodyklė - tai pynė, šiuo atveju dviejų ir dviejų akių sukeitimas vietomis. Rodyklės kryptis rodo pynės kryptį. Vaizdinės informacijos yra pvz. čia: http://mezgimasvirbalais.lt/?p=67 Sėkmės :)

Anonimiškas rašė...

sveiki, visaip bandau. bet nk neiseina man peledziukai,ant mezginio kai keiciu puses iseina,o ratu niekaip:(tikiuosi supratot ka norejau pasakyti