2011-10-12

Akių surinkimas mezginio krašte

Turinys

1. Akių surinkimas virbalu
    1.1. Akių surinkimas išilgai horizontalaus krašto
    1.2. Akių surinkimas išilgai vertikalaus krašto
    1.3. Akių surinkimas išilgai formą turinčio krašto
2. Akių surinkimas vąšeliu
    I būdas
    II būdas
    III būdas


Mezginio akis galima surinkti ir jau užbaigtos detalės krašte - jos viršuje, apačioje ar šone. Šis būdas plačiai naudojamas apdailai, taip pat tais atvejais, kai reikia pratęsti mezginį kita kryptimi.

Akys surenkamos virbalu (geriau 1-2 numeriais plonesniu, nei mezgimui naudoti virbalai) arba vąšeliu, mezginį laikant gerąja puse į save.

Paprasčiausia surinkti visas akis vieną po kitos, tačiau taip nebūtinai gausime tiek akių, kiek jų reikia surinkti - kai kuriais atvejais akių skaičių galima sumažinti kitoje eilutėje sumezgant perteklines akis, bet darbas visada atrodys dailiau, jei akių iškart bus surinkta tiek, kiek reikia.

Jei turime surinkti tam tikrą konkretų skaičių akių, išmatuojamas numegztos detalės kraštas ir vienodais tarpais (pvz. kas 5 cm) įsmeigiami smeigtukai, žymekliai ar pririšami siūliukai. Gautų atkarpų skaičius dalijamas iš reikiamo akių skaičiaus - taip sužinoma, kiek akių reikia surinkti kiekvienoje atkarpoje:


Jei norima primegzti kitokios, nei pagrindinis mezginys, spalvos detalę (apykaklę, apdailos juostelę ar pan.) akys renkamos su pagrindinės spalvos siūlu, o naujuoju siūlu pradedama megzti nuo kitos eilutės.


1. Akių surinkimas virbalu

1.1. Akių surinkimas išilgai horizontalaus krašto

Virbalas laikomas dešinėje rankoje. Juo veriama per pirmosios akies vidurį žemiau krašto (tarp neapverstos "V" raidės pavidalu išsidėsčiusių gijų). Ant virbalo užmetamas siūlas taip, tarsi mezgant gerąją akį, ir ištraukiama kilpa:


Atvirkščiojo trikotažo raštu megztame krašte akys surenkamos taip:



1.2. Akių surinkimas išilgai vertikalaus krašto

Virbalas veriamas tarp pirmosios ir antrosios akių ties apatiniu numegztos dalies kampu, užkabinamas siūlas, tarsi mezgant gerąją akį, ir ištraukiama kilpa per numegztą dalį:


Kadangi mezginio akis į aukštį yra ilgesnė nei į plotį, renkant akis vertikaliajame mezginio krašte kai kurias eiles reikia praleisti. Paprastai iš keturių eilių surenkamos trys akys, t.y. praleidžiama kas ketvirta eilė:



Norint numegzti itin tiksliai, proporcijas galima pasiskaičiuoti pagal kontrolinį pavyzdėlį (ar jau numegztą mezginio detalę).  Apskaičiuojama, kiek akių ir eilučių yra 2,5 cm. mezginio. Pvz., išilgai eilutės 2,5 cm atkarpoje išeina septynios akys, o vertikalioje 2,5 cm atkarpoje - dešimt eilučių. 7:10 = 0,7. Gautas skaičius dauginamas pvz. iš 12 (ar kt. pasirinkto skaičiaus) 0,7x12 = 8,4 (apvalinama iki 8) - gaunama, kad 12-oje eilučių reikės surinkti 8 akis.

Stulpeliu megztos detalės vertikaliajame krašte akys surenkamos taip:



Jei mezginys megztas labai storu siūlu, virbalas veriamas per akies vidurį, kabinant ne abi, o tik arčiau esančią giją, kad už virbalo susidarytų pusė akies. Šis būdas rekomenduojamas ir mezgant kojines, kai reikia surinkti užkulnio akis prieš mezgant keltį. Kad būtų lengviau tai padaryti, naudojamas ir antrasis (kairysis) virbalas - dešinysis virbalas veriamas į kairiuoju virbalu praplėstą kilpą:

1.3. Akių surinkimas išilgai formą turinčio krašto

Išlenktame ar nuožulniame krašte akis surinkti reikia ypač kruopščiai, kad nesusidarkytų taisyklinga linija. Reikia stengtis nekabinti virbalu arčiausiai krašto esančių gijų, vadovautis aukščiau aprašytais akių surinkimo horizontaliame bei vertikaliame kraštuose principais:




Akis, surinktas nuo išlenkto krašto, geriausia megzti stulpeliu - kitaip vėliau teks dalį akių nuleisti.

2. Akių surinkimas vąšeliu

Akių surinkimas vąšeliu mažai kuo skiriasi nuo surinkimo virbalu.

I būdas

Akys vąšeliu surenkamos taip pat, kaip ir virbalu. Kai nebeužtenka vąšelio ilgio, akys per kitą jo galą nuleidžiamos ant virbalo, kuriuo bus mezgama toliau:


II būdas

Akys renkamos taip pat, kaip ir virbalu. Kiekviena vąšeliu išnerta nauja akis iškart perkeliama ant virbalo (jį patogu laikyti po dešiniąja pažastimi):




III būdas

Akys renkamos taip pat, kaip ir virbalu, tačiau priešinga kryptimi - iš kairės į dešinę. Kiekviena vąšeliu išnerta nauja akis iškart perkeliama ant virbalo, laikomo kairėje rankoje:

Komentarų nėra: