2011-09-01

Kraštinės mezginio akys

Turinys

1. Lygus kraštas
    1.1. Lygusis kraštas
    1.2. Grandininis kraštas prancūziškuoju būdu
    1.3. Grandinis kraštas atvirkščiojo trikotažo raštui
    1.4. Grandininis kraštas vokiškuoju būdu
    1.5. Grandininis kraštas su persukta pirmąja akimi
    1.6. Grandininis kraštas angliškuoju būdu
    1.7. Dviguba kraštinė akis
2. Dantytas (perlinis) kraštas
    2.1. Paprastas perlinis kraštas
    2.2. Dvigubas perlinis kraštas
3. Susiuvamasis kraštas
    3.1. Lygusis susiuvamasis kraštas
    3.2. Dantytasis (tvirtasis) susiuvamasis kraštas
           I būdas
           II būdas


Kraštinės akys - tai po vieną akį abiejuose mezginio kraštuose. Jos neįeina į rašto akių skaičių, paprastai nežymimos schemose ir apmesti jas reikia papildomai.

Kokį kraštinių akių mezgimo būdą pasirinkti, priklauso ne tik nuo pagrindinio mezginio rašto, bet ir nuo to, ar kraštas liks laisvas, ar prie jo bus siuvama, primezgama kita detalė. Taisyklingai išmegztos kraštinės akys padeda sudėti mezginio dalis taip, kad tiksliai sutaptų spalvotųjų ar vienspalvių raštų detalės, bei susiūti dalis plona, beveik nematoma siūle.

Su kraštinių akių mezgimo būdų pavadinimais yra nemaža painiavos - skirtinguose šaltiniuose galima rasti aprašytus skirtingus būdus, o klasifikacijos labai įvairios, neretai prieštaraujančios viena kitai. Čia pamėginau pateikti kuo daugiau būdų ir išdėstyti tokia tvarka, kokia man atrodo labiausiai logiška.

Svarbu. Pradedant megzti pirmojoje eilėje visada išmezgamos abi (tiek pirmoji, tiek paskutinė) kraštinės akys, o kitose eilėse, priklausomai nuo pasirinkto būdo, viena iš jų ar net abi gali būti neišmezgamos.





1. LYGUS KRAŠTAS


Šiuo būdu suformuojamas tvarkingas lygus mezginio kraštas, puikiai tinkantis mezginio dalims, kurios nebus susiuvamos., pvz. šalikams, antklodėms.

Kadangi kraštinės akys kas antrą kartą nukeliamos neišmezgant, gali susiformuoti kiaurymės -  nedailu, jei reikės surinkti krašto akis. Be to, toks kraštas linkęs tįsti, todėl mezgant pvz. stulpeliais 1/1, numezgus kelias eiles vertėtų atkreipti dėmesį, ar kraštas neapvalėja, mezginys nesiriečia į apačią - pastaruoju atveju geriau išardyti ir rinktis perlinį būdą.

1.1. Lygusis kraštas


Tai bene populiariausias lygiojo krašto mezgimo būdas, paprastai ir vadinamas tiesiog lygiuoju kraštu.


Pirmoji eilutės akis nukeliama neišmegzta. Siūlas paliekamas priešais mezginį (apačioje). Paskutinė eilutės akis išmezgama išvirkščiai (geriau - "močiutės" mezgimu).


1.2. Grandininis kraštas prancūziškuoju būdu


Gerojoje pusėje pirmoji eilės akis nukeliama kaip geroji. Siūlas po virbalu, už mezginio. Eilės gale paskutinioji akis išmezgama kaip geroji.

Išvirkščiojoje pusėje pirmoji eilės akis nukeliama kaip išvirkščioji. Siūlas prieš mezginį, virš kairiojo virbalo. Eilės gale paskutinė akis išmezgama kaip išvirkščioji.


1.3. Grandininis kraštas atvirkščiojo trikotažo raštui

Šis krašto mezgimo būdas taikomas išvirkščiomis akimis megzto mezginio tvarkingam kraštui suformuoti, kai abu kraštai bus paliekami neužsiūti (laisvi), pvz. dirželio kraštai, arba kai bus paliekamas laisvas tik vienas kraštas, kaip, pvz. priekinis palaidinės kraštas.


1.7.1. Abiejų kraštų mezgimas grandinėle

1 eilė. Siūlas perkeliamas priešais dešinįjį virbalą. Dešinysis virbalas veriamas į pirmąją akį iš dešinės į kairę (išvirkščiai) ir nuleidžiama pirmoji akis ant dešiniojo virbalo. Siūlas grąžinamas taip, kad šis atsidurtų tarp virbalų ir toliau gerosiomis akimis užbaigiama eilutė. Eilutė kartojama.

1.7.2. Vieno krašto mezgimas grandinėle

1eilė. Mezgama aprašytuoju būdu.
2 eilė. Mezgama gerosiomis akimis iki galo.
Kartojamos abi eilės. Grandinėlė susidaro krašte ties pirmosios eilės pradžia.

1.4. Grandininis kraštas vokiškuoju būdu

Pradedamas megzti eilės gale, pvz. išvirkščiųjų akių eilės. Tuomet šios eilės paskutinė akis ne išmezgama, o nukeliama nuo kairiojo virbalo ant dešiniojo kaip išvirkščioji (siūlas laikomas priešais mezginį). Apsukus mezginį siūlas lieka kitoje pusėje ir pirmoji akis išmezgama gerai (t.y. atitinkamai pagal siūlo padėtį). Šios eilės pabaigoje vėl neišmezgama viena akis, bet siūlą jau paliekant už mezginio. Apsukus mezginį pirmoji kraštinė akis išmezgama išvirkščiai ir t.t.

1.5. Grandininis kraštas su persukta pirmąja akimi

Pirmoji kiekvienos eilės akis mezgama persukta, o paskutinė nukeliama į išvirkščiąją mezginio pusę.

1.6. Grandininis kraštas angliškuoju būdu

Gerojoje pusėje pirmoji akis nukeliama kaip geroji (siūlas už mezginio), numezgama visa eilė, paskutinė akis nukeliama neišmegzta. Mezginys apsukamas. Siūlas atsidurs prieš mezginį tarp pirmosios ir antrosios akių. Išvirkščiojoje pusėje išmezgamos visos akys.

1.7. Dviguba kraštinė akis

Dviguba kraštine akimi kartais mezgamos užsegimo juostelės. Ji ypač gražiai atrodo išmegzta ripsu.

Kraštinę sudaro dvi akys ir jos mezgamos taip. Kiekvienos eilutės pirmoji akis nukeliama paprastai, o šalia jos esanti akis išmezgama gerai iš viršaus. Baigiant kiekvieną eilę (iš to paties krašto), priešpaskutinė akis nukeliama neišmegzta, siūlas viršuje, o kraštinė akis išmezgama "močiutės" išvirkščiąja.


Pavyzdėlio mezgimas. Apmetamos 8-10 akių. Viena eilė išmezgama gerosiomis akimis ir spalvotu siūlu arba žiogeliu pažymimas dešinysis mezginio kraštas. Toliau visos eilės mezgamos gerosiosmis akimis, tik dešiniajame (pažymėtame) krašte išmezgama dviguba kraštinė akis, o priešingame - paprasta. Pamezgus 3-4 cm, išmezgama viena eilė stulpeliais 1/1 ir nuleidžiamos akys.


2. DANTYTAS (PERLINIS) KRAŠTAS

Toks kraštas tankus, tvirtas, neišsitampo, todėl tinka mezginio šonams, prie kurių paskui bus primezgama skersa susegamoji juostelė (užteks virbalą įverti į dantelį ir išmegzti akį), taip pat vertikalioms užsegimo kilpoms, diržams.

Netinka, jei detalės pakraščiuose reikia pridėti akių.


2.1. Paprastas perlinis kraštas

Pirmoji kiekvienos eilutės akis nukeliama siūlą laikant už mezginio po kairiuoju virbalu, paskutinioji - išmezgama gerai.


Šis vingiuotas kraštelis ypač tinka ripsu megztiems gaminiams, nes ripsas tįsta ilgyn žymiai mažiau, nei kiti raštai, o šiuo būdu kraštinė akis išmezgama tik kas antrą kartą. Nors taip pat naudojamas ir sutvirtinti lygiojo mezginio pakraščiams.


2.2. Dvigubas perlinis kraštas

Pirmoji kiekvienos eilutės akis nukeliama siūlą laikant už mezginio po kairiuoju virbalu, antroji išmezgama gerai. Eilės pabaigoje dvi paskutinės akys išmezgamos gerai.


Dvigubas perlinis kraštas dažnai pasirenkamas mezgant detales, kurias paskui reikės susiūti mašina.

3. SUSIUVAMASIS KRAŠTAS


3.1. Lygusis susiuvamasis kraštas

Nuo kitų lygaus krašto mezgimo būdų lygusis susiuvamasis kraštas skiriasi tuo, kad kraštinės akys nenukeliamos ir išmezgamos kaskart - taip kiekvienoje, o ne kas antroje eilėje numezgama po grandininę akį. Toks kraštas tinka visiems mezginių šonams, kuriuos reikės susiūti ar prie kurių bus primezgama susegamoji juostelė.

Pirmoji ir paskutinioji gerosios pusės akys mezgamos gerai, išvirkščiosios pusės - išvirkščiai.




3.2. Dantytasis (tvirtasis) susiuvamasis kraštas

Nuo perlinio krašto tvirtasis dantytasis kraštas skiriasi tuo, kad abi kraštinės akys (tiek paskutinioji, tiek ir pirmoji) nenukeliamos ir išmezgamos kiekvienoje eilėje. Tokiais kraštais numegztos mezginių dalys jungiamos nematomąja siūle.

Šis būdas kraštinėms akims teikia tvirtumo, padeda išvengti mezginio formos nelygumų, todėl taip pat taikomas mezginiams, mezgamiems kiauraraščiu ar ažūriniais raštais. Šis kraštas dailiai atrodo ir tada, kai mezgamas kartu su susegimo juostele.

I būdas

Pirmoji ir paskutinioji kiekvienos eilutės akys išmezgamos gerai.

Tai bene dažniausiai pasitaikantis kraštas lygiojo mezgimo mezginiuose, taip pat ir kitokiais raštais puoštuose mezginiuose. 


II būdas


Pirmoji ir paskutinioji kiekvienos eilės akis mezgama išvirkščiai.


2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai reikalinga informacija. Sėkmės tinklapio įkūrėjui.

Anonimiškas rašė...

Didžiulis dėkui.Išsamiai ir suprantamai.Labai labai pagelbėjot.