2012-10-20

Rudeninis komplektėlis mergaitei


Šįkart rudeninis komplektėlis, kurį dukrytė (pustrejų metukų) smagiai nešioja jau bene mėnuo.

Violetiniai siūlai - merino vilnos, rožiniai ne tokie šilti ir švelnūs - akrilaniniai, mat buvo po ranka, o ir labai jau tiko pagal spalvą (derinau prie tamsiai rožinės striukės). Virbalai - 2,5 nr. su valu.



Kepurę pradėjau nuo "ausytės" apačios: apmečiau 3 akis ir mezgiau lygiuoju raštu gerojoje mezginio pusėje kaskart abipus vidurinės akies pridėdama po vieną akį sukryžmintu užmetimu. Taip platinau kol akių tapo 25. Lygiai taip pat numezgiau kitą "ausytę". Gautas detales sujungiau į bendrą mezginį papildomai pridėdama akių: 1 akis (kraštinė), 12 akių (pusė nugarinės dalies), 25 akys (esama dešinioji "ausytė"), 32 akys (priekinė dalis), 25 akys (esama kairioji "ausytė"), 12 akių (pusė nugarinės dalies), 1 akis (kraštinė). Taip (ne ratu) numezgiau apie 10 cm ir ėmiau siaurinti viršugalvį šešiose vietose vienodais atstumais kaskart gerojoje mezginio pusėje sumegzdama po dvi akis į vieną - kad akių nuleidimo takeliai būtų dailesni, vieną kartą pagrindinę akį sumegzdavau su akimi iš kairės (į dešinę), kitą - su esančia iš dešinės (į kairę). Taip akių skaičių mažinau kol liko šešios, nukirpau siūlą ir pertraukiau per likusias akis (tokiu būdu susidarė kiek nusmailėjusi, iškilusi kepurės viršūnėlė).

Nugaroje susiuvau kepurę nematojąja siūle.

Su valiniais virbalais surinkau akis palei visą kepurytės apačią, numezgiau ratu 6 eiles perliniu raštu (viena akis geroji, kita išvirkščioji, kitoje eilėje - atvirkščiai). Ties "ausytės" kampuku, kad mezginys nesiriestų, kas antroje eilėje iš vienos akies išmezgiau tris akis. Akis nuleidau pertraukdama vieną per kitą.

Galiausiai primezgiau raištelius. Ties "ausytės" kampu surinkau 6 akis ir mezgiau "žarnele": pirma akis nukeliama, antra išmezgama gerąja akimi, trečia perkeliama ant dešiniojo virbalo neišmegzta (siūlą paliekant priekyje), ketvirta išmezgama gerąja akimi, penkta perkeliama, šešta išmezgama blogąja akimi; apsukama ir viskas kartojama.

Gėlytę nėriau taip:

1 eilė. Rožiniais siūlais 5 pynelės kilpos, sujungiau pirmą su paskutine.
2 eilė. 6 stulpeliai su užmetimu ir po 3 pynelės kilpas tarp jų.
3 eilė. Apkabindama 3 pynelės kilpas iš ankstesnės eilės nėriau: 1 stulpelis be užmetimo, 5 stulpeliai su užmetimu, 1 stulpelis be užmetimo (stulpelius su užmetimu iš ankstesnės eilės praleidau).
4 eilė. Violetiniais siūlais į antros eilės stulpelį su užmetimu nėriau vieną stulpelį su užmetimu, 4 pynelės kilpas, vėl vieną stulpelį su užmetimu į kitą antros eilės stulpelį su užmetimu ir t.t.
5 eilė. 4 ketvirtos eilės pynelės kilpas apnėriau taip: 1 stulpelis be užmetimo, 6 stulpeliai su užmetimu, 1 stulpelis be užmetimo (stulpelius su užmetimu iš ankstesnės eilės praleidau).
6 eilė. Rožiniais siūlais į ketvirtos eilės stulpelį su užmetimu nėriau stulpelį su užmetimu, tada 6 pynelės kilpas, 1 stuleplį su užmetimu į 4 eilės kitą stulpelį su užmetimu ir t.t.
7 eilė. 6 eilės pynelės kilpas apnėriau taip: stulpelis be užmetimo, 7 stulpeliai su užmetimu, stulpelis be užmetimo ir t.t. (stulpelius su užmetimu iš ankstesnės eilės praleidau).


Pirštinytės visiškai paprastos (panašiai kaip šios, tik megztos lygiuoju raštu). Pradinis sumanymas buvo papuošti kokiais "kvietkeliais" ir jas, bet dabar atrodo, kad būtų permarga.


Šalikėliui apmečiau 20 akių ir numezgiau aukščiau minėtu perliniu raštu. Apnėriau tokiomis "bangelėmis" (pirmoji eilė rožiniais siūlais, antroji - violetiniais):




2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Tikros panelės komplektas! :)

Emili rašė...

Dėkui :)