Nudžiugau tarp savo užrašų atradusi šį primirštą ir šiemet dar nei karto neišbandytą receptą. Šis tas naujesnio įsibėgėjus obuolių sezonui ir pradėjus sekti vaizduotei, ką gi dar galima būtų išspausti iš šios Dievo dovanos. Originalaus pyrago pavadinimo nežinau, tad tebūnie jis su padėka poniai Jadvygai, iš kurios ir sužinojau receptą.
Produktai:
- 200 g + 1 šaukštas (ištepti skardą) sviesto,
- 2 stiklinės miltų,
- 1 kg obuolių,
- 1 - 1,5 stiklinės cukraus,
- cinamono,
- 3 kiaušiniai,
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus,
- 200 g 25-30 proc. riebumo grietinės.
Obuoliai supjaustomi skiltelėmis ar kiek mažesniais gabalėliais ir sumaišomi su cinamonu bei cukrumi (kaip sakoma, pagal skonį ir obuolių rūgštumą - aš šįkart dėjau stiklinę, bet būtų pakakę ir mažiau).
Iš sviesto ir miltų suminkoma tešla, išplojamas lakštas (patogiausia iškart kepimo skardoje, nes tešla labai trupa) ir apkepamas orkaitėje.
Ant tešlos lakšto tolygiai paskleidžiami obuoliai ir kepama iki jie pusiau iškeps (nereikia, kad sukristų).
Per tą laiką paruošiamas plakinys. Iki putų išplakami 3 kiaušiniai su 3 šaukštais cukraus ir 1 šaukšteliu vanilinio cukraus, supilama grietinė ir gerai išmaišoma.
Plakinys užpilamas ant obuolių sluoksnio ir kepama, kol užpiltoji dalis lengvai parus.
Skaniausia valgyti dar šiltą su pienu.
2 komentarai:
Išsikepsim šiandien. Kaip gerai, kad įdėjai :) Ilgai kepiau iš obuolių arba Cvetajevos pyragą http://viruvirukose.blogspot.com/2011/05/cvetajevos-pyragas.html, arba tokį trupiniuotį http://www.biteplius.lt/lt/2content.diary_view_other/1935665.1112-=(1997061494, o dabar jaučiu, kad gomurys pasiilgo kažo tokio iš vaikystės rudens... :)
Mano virtuvėje kaip tik dabar toks pyragas aušta. Vakar kepiau su manais - dingo, pati nė paragauti nespėjau :)) Na ką gi, Taviškiai receptai ko gero irgi stos eilėn, dėkui ;)
Rašyti komentarą