2011-11-23

Šiltos megztos kelnytės

Artėjant žiemai sugalvojau numegzti dukrelei šiltas kelnytes, per didžiuosius šalčius tinkamas parengti po kombinezonu, o šiaip gal visai nešiotinas ir prie striukės ar paltuko.

Iš karto atsiprašau už baisingą nuotraukų nekokybę...  Tokiai "fotografei", kaip aš, apniukusios dienos, nelabai kokią formą laikantis prie kūno turėsiantis priglusti rūbelis ir visiškai paveiksluotis nenusiteikusi "manekenė" - gerokai perdideli iššūkiai.



Kelnytės išėjo maždaug 86 dydžio. Mezgiau iš jau nenaujų, tad nelabai aiškios sudėties siūlų (nors vilnos juose neabejotinai daug) 3,5 nr. virbalais (mezginio pradžiai dar naudojau 3 nr. virbalus, o pabaigai - 2,5 nr.)

Daugiau mažiau vadovavausi šia schema, tik akių skaičius visai neatitiko, tad toliau pamėginsiu smulkiai aprašyti visus etapus.



Pagrindinis raštas - stulpeliai 2/2, o pynės schema ši:

Vienai kelnyčių pusei 3 nr. virbalais apmečiau 46 akis itališkuoju būdu (jam priskiriamos pirmosios keturios mezginio eilės). Toliau mezgiau pagrindiniais - 3,5 nr. virbalais.

5-oje eilėje kraštines akis (t.y. pirmąją ir paskutiniąją) kiek nusižengdama raštui išmezgiau kaip gerąsias, o visas kitas mezgiau pagal raštą, tačiau kryžiuodama taip, jog nuo stulpelių 1/1 pereičiau prie stulpelių 2/2 (tai itališkojo akių apmetimo būdo variantas - žr. minėtąją nuorodą), o ties mezginio viduriu iškart susidarytų 12-oji pynės rašto eilutė. Taigi akys išsidėstė taip: kraštinė akis (geroji), 1 geroji akis, (2 išvirkščiosios akys, 2 gerosios akys) x 3, 1 išvirkščioji akis, 16 akių pagal pynės schemos 12-ąją eilutę, 1 išvirkščioji akis, (2 gerosios akys, 2 išvirkščiosios akys) x 3, 1 geroji akis, 1 kraštinė akis (geroji). (Šįkart mezgiau taip, kad pynė būtų detalės viduryje - manau idealiu atveju ją vertėtų per keletą akių stumtelėti nugaros link, nes apsirengus ji atrodo esanti ne visai per vidurį, na bet tobulumui ribų nėra :) ).

6-ąją eilę mezgiau atitinkamai pagal raštą (gerąsias akis gerai, išvirkščiąsias - išvirkščiai).

7-oji eilė - tai 1-oji pynės rašto eilė ir 1-oji eilė, nuo kurios pradėjau kelnyčių platinimą: 8 kartus akių pridėjau kas 6 eilutės (1-oje ir 7-oje pynės rašto eilutėse) ir 8 kartus - kas 4 eilutės (1-oje, 5-oje ir 9-oje pynės rašto eilutėse). Platinau sukryžmintu užmetimu (kilpine akimi) pridėdama vieną akį tarp antrosios ir trečiosios akių (skaičiuojant ir kraštinę) ir tokiu pat būdu tarp trečiosios ir antrosios akių (skaičiuojant ir kraštinę) nuo eilės galo.

Taip platinant bendras akių skaičius padidėjo nuo 46 iki 78. Paskutinį kartą akių pridėjau 5-oje pynės rašto eilutėje, o 9-oje pradėjau detalę siaurinti. Priekinėje detalės pusėje palaipsniui nuleidau 8 akis per 11 eilučių tokia tvarka: 3, 2, 1, 1, 0, 1, užpakalinėje - 12 akių per 15 eilučių tokia tvarka: 3, 2, 2, 2, 1, 1, 0, 1. Liko 58 akys.

Toliau mezgiau tiesiai tiek, kad, skaičiuojant nuo kelnyčių apačios, susidarytų 10 pilnų pynės rašto pasikartojimų. 11-ojo pasikartojimo 7-oje eilutėje akis kryžiavau jau ne pagal schemą, o taip, kad per visą mezginio plotį susidarytų stulpeliai 2/2.

Kadangi iš tokio modelio kelnyčių paprastai tikimasi, kad jos dailiai priglus tarsi pėdkelnės, o po jomis dar tilps ir sauskelnės, viršutinę jų dalį dera megzti taip, kad nugaroje ji būtų ilgesnė nei priekyje - tam pasirodo labai tinkamas mezgimas sutrumpintomis eilėmis. Megzdama kairiąją kelnyčių detalę sutrumpintąsias eiles pradėjau 8-oje eilėje, dešinę - 9-oje. Pirmąkart palikau neišmezgusi 29 akis (lygiai pusę visos eilės), antrą kartą - jas ir dar 10, trečiąkart - visas iki tol paliktąsias ir dar 10 akių (t.y. liko tik 9). Paskui kruopščiai laikydamasi minėtojo mezgimo sutrumpintomis eilėmis aprašymo taisyklingai numezgiau visą (nesutrumpintą) eilę (kairiojoje detalėje išvirkščiojoje mezginio pusėje, dešiniojoje - gerojoje pusėje).

Baigusi sutrumpintųjų eilių etapą iškart formavau kantelį, per kurį vėliau palenkiau viršutinį mezginio kraštą. Kad susidarytų kantelis, kairiosios detalės gerosios pusės eilę mezgiau išvirkščiosiomis akimis, dešiniosios detalės išvirkščiosios pusės eilę - gerosiomis akimis. Toliau mezgiau 2,5 nr. virbalais 4 eiles trikotažo raštu (kairiąją detalę) arba atvirkščiojo trikotažo raštu (dešiniąją detalę). Akis nuleidau pagal raštą pertraukdama vieną per kitą 5-oje eilėje.

Baigusi megzti abi detales susiuvau nematomąja siūle, kabindama už kraštinių akių esančius siūlus - pirmiausiai klešnes, paskui viršutinę dalį - ties tiesiomis siūlės dalimis susidarė dviejų gerųjų akių stulpelis. Galiausiai palenkiau viršutinį kelnyčių kraštą ties kanteliu, išvirkščiojoje pusėje prisiuvau (žr. Palankos prisiuvimas) ir įvėriau gumą.

9 komentarai:

snow rašė...

Lanai saunios, super

Emili rašė...

Ačiū :)

Vika rašė...

Sveiki, o kiek kainuotu jeigu paprasytume, kad numegztumete mums :) Aciu

Emili rašė...

Vika, labai malonu, kad patiko, bet mezgimu aš nesiverčiu :)

Ramunė rašė...

puikios kelnytės :)

Vika rašė...

Labai smagios kelnytes, gaila, kad pati tokiu nenumegsiu

Karolina rašė...

Pabandysiu ir as tik be pynės, nes pynės raštas nesigauna, jau kelis kartus teko ardyti..

Emili rašė...

Karolina, pynę galima juk ir kitokią pritaikyti. Bet kuriuo atveju - sėkmės :)

rimante rašė...

sveiki esu rimante norejau pasakyt jei tik norit ka nors nusimegsti zinokit pasikaustykit kantrybe pati esu isbandziusi megsti ir vienokia ir kitokia pyne buvo visko ir nervu ir beveik viska metusi buvau bet susiemiau ir ismokau be niekieno pagalbos ismasciau kaip tai mezgam .taip kadf moterys sekmes mezgime ir kantrybes dideles