2012-05-01

Virtuvinės užuolaidos


Jau galiu pasirodyti, prie ko derinau puodkeles ir staltiesę.

Ganėtinai sudėtinga nufotografuoti užuolaidą neišsiduodant, koks vaizdas už lango :) Na bent pamėginau... Visa bėda, kad nelabai matosi ir pačios užuolaidos.

Kad užuolaida atrodytų ilgio tiksliai iki palangės, bet ant šios negultų, pasiūta ji turi būti 12 mm trumpesnė, nei atstumas iki palangės (taip išskaičiau vienoje patarimų knygelėje).


Siuvau iš gan standaus medvilninio audinio. Buvau jį jau senokai nusižiūrėjusi, bet suabejojau, ar ne permargas, galiausiai net kitą spėjau nusipirkti (dryžuotą), ir vis tiek grįžau į parduotuvę būtent šių jurginų.

Kad kabėdama užuolaida nebūtų bet kaip susmukusi, kraštai tvarkingai laikytų formą, svarbu nepagailėti audinio palankoms - aš tiek apačią, tiek kraštus atlenkiau du kartus po 7,5 cm, viršuje - dar daugiau, kad virš raukimo juostos susidarytų "karūnėlė", šiek tiek pridengianti karnizą (man gražiau, kai jo truputėlis visgi matosi).

Net nežinau, kaip atrodo specialūs šiam reikalui skirti svareliai, bet aš į apatinius užuolaidos kampus įsiuvu arba didesnes sagas, arba, kaip šįkart, metalines poveržles - štai taip:


O taip atrodo jau sutvarkytas kampas ir kryželio dygsniu prisiūtos palankos. Vėlgi skonio reikalas - galima tiesiog "pervažiuoti" su siuvimo mašina, bet man labiau patinka, kai iš išorės nematyti jokios siūlės.


Štai čia mano pirmasis gyvenime bandymas pasiūti užuolaidos parišimo juostą. Tik šiandien užkabinau, tad dar nespėjau apsispręsti - pavykęs ar nelabai.


Sudėtingiausia, mano galva, pataikyti reikiamą juostos ilgį ir parinkti tinkamiausią vietą sienoje kabliukui. Tam deja taisyklių ko gero apskritai nėra - tik matuoti, žiūrėti, vėl matuoti. O siuvimui šiokias tokias radau - jomis ir pasidalinsiu.

Kai jau apsisprendžiau, kad pasiūtos juostos turėtų būti 55 cm ilgio, kiekvienai iš jų išsikirpau po dvi detales: 57 cm × 16 cm iš gėlėto audinio ir 55 cm × 7 cm iš labai storos nebalintos medvilnės a la standinimo medžiagos:


Gėlėtąją detalę perlenkiau išilgai pusiau gerąja puse į vidų ir susiuvau 1 cm atstumu nuo laisvojo krašto:


Gautą vamzdelį išverčiau, išlyginau laidyne taip, kad siūlė būtų praskleista, per vidurį ir užsiuvau mašina vieną galą 1 cm nuo krašto:


Išverčiau. Į vidų įkišau standaus audinio detalę ir kitą galą užsiuvau rankomis:


Ties siūle 1 cm nuo juostos galo prisiuvau metalinį žiedelį (iš viso jų reikia 4 - laimei kaip tik tiek ir radau namuose):


Juostos kampus užlenkiau panašiai, kaip lankstomas iš popieriaus lėktuvėlis, žiedelį palikdama kyšoti išorėje, ir susiuvau rankomis paslėptąja siūle tiek abi užlenktas dalis tarpusavyje, tiek plyšį, kad neliktų "kišenėlės":


Štai ir viskas - išvirkščioji pusė:


... ir geroji pusė:


O čia šalia dar neįtvirtinto į sieną kabliuko (juos beje pirkau iš baldinių detalių skyriaus -  pigiau, nei specialūs užuolaidiniai):


9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sveiki,

žaviuosi Jūsų tinklalapiu, talpinamomis idėjomis, sukurtais darbeliais, kuriuose jaučiasi didelis kruopštumas ir vidinė šiluma. Užuolaidos nuostabios, jos tikrai papuoš jūsų namus. Puiku, kad dalinatės savo rankdarbiais. Nekantraudama lauksiu naujų projektų... Sėkmės jums...

Emili rašė...

Nuoširdžiai ačiū už tokius šiltus žodžius :)

Egle rašė...

Iš visos širdies Stylish Blogger Award norėčiau suteikti šiems tinklaraščiams:

Mano buveinė - už konkretumą ir tikslias mezgimo instrukcijas

Emili rašė...

Kokia maloni staigmena - ačiū, Egle!

Sniega rašė...

Labiausiai prajuokino tipiškas Tau slapukavimas, bandant nufotografuot užuolaidas, neatskleidžiant panoramos pro langą. Na, o kruopštumu tai žaviuos kiekvienam įaše :) Kampukas - SUPER dailus! Aš tai visai nemoku siūt siuvamąja, bet jau baigiu suprast, kad ga iš daies todėl, kad jaučiu silpnybę siuvimui rankom - man nėr gražiau už dailius rankinius dygsnelius...

Emili rašė...

Oi, Sniega, vaizdas per mano virtuvės langą pernelyg informatyvus - beveik prilygtų adreso užrašymui didelėmis raudonomis raidėmis :D

Naudotinas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Domantas rašė...

Labai gražios užuolaidos! Mes taip pat neseniai atsinaujinome, pirkome roletus miegamojo kambariui

Emili rašė...

Atsinaujinti visad smagu :) Dėkui.