2011-07-29

Genutės trupininis pyragas


Teisybės dėlei šį savo (ir namiškių) pamėgtą ir bene daugiau nei dešimtmetį progai pasitaikius vis kepamą pyragą esu linkusi vadinti Genutės trupininiu - būtent toks vardas malonios ponios, iš kurios kadais šį receptą gavo mano mama. Nors originalus jo pavadinimas berods "Obuolių pyragas", drįsčiau teigti, kad geriausias variantas visgi su rūgščia uogiene (pvz. juodųjų serbentų).


Produktai

200 g margarino (arba sviesto),
6 kiaušiniai (jei dideli, užtenka ir 5),
4 šaukštai cukraus,
3 stiklinės miltų (niekada netikrinau, ar kaip tik tiek),
15 g (pusė standartinio pakelio) kepimo miltelių,
3 šaukštai kakavos,
rūgštesnės uogienės arba obuolių,
3/4 stiklinės cukraus pudros.

Gaminimas

Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių ir palikti (geriausia šaldytuve - lengviau bus išplakti). Trynius ištrinti su cukrumi ir margarinu. Sudėti miltus, kepimo miltelius ir gerai išminkyti.

Padalyti tešlą į tris apylyges dalis (viena turėtų būti kiek didesnė). Į vieną iš dalių (ne didžiausią) įminkyti kakavą. Visus tris gabalus dėti į polietileninius maišelius ir palikti šaldiklyje bent porą val.

Baltymus išplakti su cukraus pudra iki standžių putų.

Į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą skardą sluoksniuoti taip:
- sutarkuoti (tolygiai paskirstant) didįjį tešlos gabalą,
- dėti obuolius (daug nereikia - kad padengtų visą paviršių 1- 2 sluoksniais) arba uogienę,
- sutarkuoti kakavinę tešlos dalį,
- sukrėsti plaktus baltymus,
- sutarkuoti likusį šviesų tešlos gabalą.

Iškepus ant dar karšto pyrago užbarstyti cukraus pudros.

Komentarų nėra: