2013-02-03

Raštuota kepurė


Šią kepurę derinau prie jau aprašytų ir smagiai nešiojamų pirštinių. Mezgiau iš tokių pačių dviejų spalvų YarnArt Wool siūlų (dvigubų, kad būtų šilčiau) 2,0 mm virbalais - tiesa valiniais, bet kadangi maniškių valas gerokai perilgas kepurei - todėl ne ratu, o su siūle nugaroje.


Rausvais siūlais apmečiau 130 akių ir numezgiau 5 eiles lygiuoju raštu pradėdama išvirkščiųjų akių eile. (Kadangi mezginį reikės siūti nematomąja siūlekraštines akis geriausia ne nukelti, o išmegzti atitinkamai gerai arba išvirškčiai kaip ir visas kitas tos eilės akis).


6-oji eilė: kraštinė akis gerai, 2 sumezgiau kartu į dešinę, paprastas (nepersuktas) užmetimas, vėl 2 sumezgiau, vėl užmetimas ir t.t., paskutinioji (kraštinė) akis gerai. Taip susidaro skylučių eilė, per kurią vėliau palenkus mezginį kraštelis bus dekoratyviai dantytas:


Toliau 5 eiles numezgiau lygiuoju raštu ir pradėjau spalvotą raštą:


Jo schema - mano kūrybos (derinau prie pirštinių rašto):


Taigi raportą kartojau 8 kartus (16×8=128). Kraštines akis (pirmąją ir paskutinę kiekvienos eilės akį) visą laiką mezgiau rausvais siūlais.

Baigusi raštuotąją kepuręs dalį 12 eilių mezgiau rausvais siūlais lygiuoju raštu, tada pradėjau siaurinti 6 - iose vietose. Tam 130 mezginio akių padalinau taip: 11, 22, 21, 21, 22, 22, 11. Kad nuleidžiamų akių takeliai būtų tiesūs ir simetriški, vieną kartą "centrinę" akį sumegzdavau su prieš ja esančia akimi (į kairę), kitą - su esančia po jos (į dešinę).

Taip akis nuleidau 6 kartus tik gerojoje mezginio pusėje, paskui, kad kepurė siaurėtų staigiau - ir gerojoje, ir išvirkščiojoje. Likus 6 akims nukirpau ir pervėriau per jas siūlą.

Susiuvau šoninę siūlę - beveik nesimato, tiesa? (Nuotraukoje - per vidurį tarp dviejų viršutinių akių nuleidimo takelių):


Na ir galiausiai palenkiau apatinį kraštelį per skylučių eilę ir prisiuvau - tai beje svarbu daryti taipogi kruopščiai, kad dvigubasis kraštas nesiverstų nei į išorę (kepurė neįgautų varpelio formos), nei į vidų (tuomet "dantukų" beveik nesimatytų - irgi negražu).

4 komentarai:

Kiaunė rašė...

Tavo tinklaraštis buvo pažymėtas:)
http://kiaunesreikaliukai.blogspot.com/2013/02/sekmadienio-rankdarbiai-veltinio-karunos.html
P.s. Labai gražus kepurės raštas, panaudosiu dukters megztiniui:)

Emili rašė...

Smagu :)

Irena V. rašė...

Ačiū už pateiktą informaciją, pritaikiau susiuvanr mezgtinio dalis. Labai pravertė. Irena V.

Emili rašė...

Dėkui, Irena, malonu girdėti :)