2011-12-21

Kalėdiniai meduoliai




Šiemet meduolių iškepti man jau nebepavyks (nuotrauka pasirodo vienintelė ir ta pati užpernykštė...), bet gal kuriai kitai šeimininkei pravers šis gan paprastas receptas.


Produktai tešlai:
  • 500 g miltų,
  • 15 g kepimo miltelių,
  • 120 g sviesto,
  • 350 g medaus,
  • 100 g cukraus,
  • 50 g karčiojo šokolado,
  • 2 kiaušiniai,
  • 1 šaukštelis kakavos,
  • 1,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
  • 1 šaukštelis cinamono,
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero,
  • 0,1 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų,
  • pusės citrinos nutrinta odelė.
 Produktai glajui:
  • 1 kiaušinio baltymas,
  • 1,5 stiklinės cukraus pudros,
  • šlakelis citrinos sulčių.

Pirmiausiai pasiruošiu prieskonių mišinį (gvazdikėliai, cinamonas, imbieras, kvapieji pipirai) ir atskirame inde nutarkuoju citrinos žievelę.

Medų, sviestą, cukrų bei šokoladą užverdu ir iškart nukeliu nuo ugnies. Suberiu prieskonius, kakavą, citrinos žievelę.

Persijoju miltus, kad būtų puresni, įmaišau į juos kepimo miltelius.

Mišiniui praaušus tiek, kad rankoms jau nebekaršta, sudedu kiaušinius ir berdama miltus minkau tešlą. Ji taip ir lieka ganėtinai lipni (tai nereiškia, kad reikia daugiau miltų!). Išminkiusi dedu tešlą į polietileninį maišelį ir į šaldiklį bent kelioms valandoms.

Kočioju gan storai - apie 4 mm lakštą (meduoliai - ne sausainiai!) ir padedama sūnelio išspaudžiu metalinėmis formelėmis figūrėles. Išdėlioju ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir kepu 175 C temperatūroje. Niekada nematavau laiko, per kiek jie iškepa, bet suktis reikia gan greitai, kad ištraukus vieną skardą kita jau lauktų paruošta. Iškeptus meduolius dar karštokus dedu į stiklinius puodus (taip gražiau :) ) ir uždengiu dangčiais. Taip jie gali stovėti kelias savaites ir nuo to skonis bus tik meduoliškesnis.

Glajumi meduolius puošiu jau prieš pat šventes. Į indą su kiaušinio baltymu įpilu šlakelį šviežiai spaustų citrinos sulčių, suberiu cukraus pudrą ir plaku iki standžių putų. Adata praduriu mažulytę skylutę polietileninio maišelio kampe (reikia tikrai labai mažos - darbo eigoje ji kiek padidėja) ir dedu į tą kampą kelis šaukštus glajaus. Gerai užsuku  maišelį ir kiek spausdama su minėtuoju kampu piešiu ornamentus ant meduolių. Kitas būdas - pasigaminti piešimo įrankį iš ledų pagaliuko, dantų krapštuko ar pan. ir juo linijas brėžti vis padažant į indą su glajumi.

Išmargintus meduolius palieku per naktį. Ryte glajus būna gerai sustingęs, tad vėl galima sudėti į indus ar pakuoti į dovanėles.

2011-12-20

Kalėdoms artėjant...


Taip, Kalėdoms nenumaldomai artėjant... Norėtųsi, kad šįsyk jos būtų bent savaitėlę vėliau. Na bet yra kaip yra - vaikai ir aš sergame (vyresnėlį vyras šiandien parveš iš ligoninės), remonto darbų likę nebe daug, tačiau tokiomis aplinkybėmis jie iš vietos beveik nejuda, o dar kiek visko reikės kažkaip suspėti išvalyti, sunešioti, sudėlioti...

Na bet didesnių ar mažesnių bėdų turbūt visiems užtenka, mūsiškės gal šį kartą jau į pabaigą. O čia norėtųsi geriau pasidalinti pozityviais dalykais.

Labai džiaugiuosi vyro močiutės atiduotomis mezgimo knygomis. Šioje nuotraukoje tik tai, ką parsivežiau po paskutiniosios viešnagės (dar tiek ar net daugiau jau senokai tvarkingai įkurdinta mano lentynoje). Keletą šių knygų tiesa jau turėjau (tik labiau suskaitytas), o pamačiusi "Kaip mezga prancūzės" ir "Mezgimo abėcėlę" ko gero nušvitau kaip vaikas, gavęs išsvajotą žaislą. Turiu šių leidinių skanuotus/fotografuotus variantus, bet nepilnus ir jau ne kartą teko gedėti trūkstamų puslapių. Net buvau bepradedanti ieškoti, kur galėčiau nusipirkti. Trumpai tariant, išties džiugina šios senos geros knygos apie nepelnytai primirštas mezgimo gudrybes.

2011-12-10

Riestanosiai nykštuko batai


Niekada nemaniau, jog sumąstysiu megzti tokį praktiškumu lyg ir nepasižymintį daiktą, bet norėjosi, kad prie nykštuko kostiumo ir apavas būtų atitinkamas. Tiesa pagal originalų aprašymą batukai ne nykštuko, o elfo, bet gal dėl šio netikslumo nei vieni, nei kiti mažieji padarėliai labai neįsižeis...

Apmečiau 36 akis ir paskirsčiau jas ant 4 virbalų po 9. Numezgiau lygiuoju raštu 14 eilių, kad kraštelis savaime užsiraitytų. Suformavau klasikinį kojinės kulną ir dar numezgiau 22 eiles lygiuoju raštu, t.y. tiek pat, kiek būčiau mezgusi kojinę iki pradėdama siaurinimą.

Riestosios nosytės gudrybė ta, kad mezgant sutrumpintomis eilėmis jos apatinė (paduko) dalis tampa dvigubai ilgesnė už viršutinę dalį.

2011-12-02

Nykštuko kostiumas


Neperseniausiai visu "gražumu" teko patirti, kuo gi skiriasi valstybinis vaikų darželis nuo anksčiau mūsų vyresnėlio lankyto katalikiško. Štai dar tik pirmoji advento savaitė, o aš jau siuvu kostiumą Kalėdų šventei, mat ji, kaip nekvestionuojamai konstatavo auklėtoja, šiemet bus anksti... Taip, pirmoje gruodžio pusėje - su daug linksmybių, saldumynų, dirbtinio sniego bei nykštukų. Kita vertus, gal kaip tik gerai, kad ne Kūčių išvakarėse - bus dar kelios savaitės nurimti ir pasitikti Kristaus gimimą taip, kaip pridera. Neturim tiesa šiemet ir namuose nei advento vainiko, nei advento kalendoriaus - nelabai būtų, kur juos gražiai laikyti, nes esam gerokai užsivertę remontu... Bet per Kalėdas jau turėtų būti tvarkinga ir jauku.

Na o dabar apie nykštukus.