2011-11-25

Audiniu aptraukta daiktadėžė


Dar vienas nedidukas seniai kirbėjęs sumanymas - atnaujinti dvi vaikų kambario lentynas.

Galinė jų sienelė buvo tamsiai oranžinė - nors atspalvis ir derantis, daugiau tokio paties kambaryje nėra. Be to, ant šviesios sienos kabančioms tamsioms lentynoms norėjosi suteikti šiokio tokio lengvumo. Taigi susiradau tapetų likučius ir jais išklijavau galines lentynų sieneles - manau visai pavyko sukurti iliuziją, kad ten iš viso nieko nėra:


Na o daiktadėžė - tai pirmasis eksperimentas galutinai išsisėmus kantrybei ieškoti ir ieškoti kažko panašaus parduotuvėse. Arba spalva netinka, arba matmenys ne tokie, arba pernelyg nepatvaru, arba šiaip negražu, arba kaina nei į tvorą, nei į mietą, arba... norėjosi ir pačiai pamėginti :)

2011-11-23

Šiltos megztos kelnytės

Artėjant žiemai sugalvojau numegzti dukrelei šiltas kelnytes, per didžiuosius šalčius tinkamas parengti po kombinezonu, o šiaip gal visai nešiotinas ir prie striukės ar paltuko.

Iš karto atsiprašau už baisingą nuotraukų nekokybę...  Tokiai "fotografei", kaip aš, apniukusios dienos, nelabai kokią formą laikantis prie kūno turėsiantis priglusti rūbelis ir visiškai paveiksluotis nenusiteikusi "manekenė" - gerokai perdideli iššūkiai.



Kelnytės išėjo maždaug 86 dydžio. Mezgiau iš jau nenaujų, tad nelabai aiškios sudėties siūlų (nors vilnos juose neabejotinai daug) 3,5 nr. virbalais (mezginio pradžiai dar naudojau 3 nr. virbalus, o pabaigai - 2,5 nr.)

Daugiau mažiau vadovavausi šia schema, tik akių skaičius visai neatitiko, tad toliau pamėginsiu smulkiai aprašyti visus etapus.

2011-11-12

Nuo viršaus mezgamo reglano takeliai

Turinys

1. Akių pridėjimas užmetimu
       1.1. Akių pridėjimas paprastu užmetimu
       1.2. Akių pridėjimas atvirkščiu užmetimu
       1.3. Akių pridėjimas sukryžmintu užmetimu
       1.4. Dviejų akių pridėjimas iš užmetimo
       1.5. Pavyzdžiai
2. Akių pridėjimas iš akies tįsos
       2.1. Klasikinis akių pridėjimas iš akies tįsos
       2.2. Akių pridėjimas iš akies tįsos be kryžminimo
       2.3. Akių pridėjimas iš per akį pertrauktos tįsos
3. Akių pridėjimas išmezgant kelias akis iš vienos
       3.1. Skersinis akių pridėjimas
       3.2. Perlinis akių pridėjimas
       3.3. Akių pridėjimas "žvaigždute"
       3.4. Dviejų akių pridėjimas su užmetimu
4. Akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės
       I būdas
       II būdas
       Dviejų akių pridėjimas iš anksčiau išmegztos eilės


Mezgant klasikinį reglaną nuo viršaus (nuo priekaklio) žemyn, mezginys tolygiai platinamas pridedant akių abipus kiekvieno iš keturių reglano takelių, t.y. aštuoniose vietose (apie tai plačiau skaitykite skyrelyje Reglanas).

Paprasčiausiu atveju reglano takelį sudaro viena ašinė (centrinė) akis, abipus kurios vis pridedama naujų akių, tačiau takelis gali būti ir platesnis, megztas vien gerosiomis ir/ar išvirkščiosiomis akimis arba su pynėmis, kiauraraščio elementais ar kt. priklausomai nuo pagrindinio mezginio rašto, siūlų storio bei faktūros, mezgėjos fantazijos ir įgūdžių.

Šio skyrelio tikslas - ne aprėpti visus įmanomus raštų variantus, bet apžvelgti akių pridėjimo būdus bei galimą jų pritaikymą mezgant reglano takelius.

2011-11-08

Megztukas, megztas nuo priekaklio be reglano takelių

Vis knietėjo išmėginti mezgimą nuo priekaklio be klasikinių reglano takelių. Išbandžiau su štai tokiu mažulyčiu žalsvai melsvu megztukėliu savo pusantrų metukų dukrelei. Dabar jau galiu sakyti, kad pasirinkus patogią schemą tai išties smagus mezgimo būdas.


Mezgiau dvigubais jau trečiam gyvenimui prikeltais nelabai aiškios sudėties siūlais (kiek apsimetančiais mocheriniais) 3,5 nr. virbalais su valu.

Pradėjau kiek neįprastai - pirmiausiai lygiuoju raštu nusimezgiau  pavyzdėlį ir apskaičiavau, kad akių priekakliui reikės apie 70, o tik tada čia išsirinkau kiauraraščio schemą, kuri kaip tik ir atitiko šį skaičių (raportas pagal aprašymą kartojamas 10 kartų):

2011-11-06

Šviestuvas - bumbulas iš siūlų


Nedemonstruosiu, kaip iki šiol atrodė mūsų vaikų kambario šviestuvas - ne tik visa savo esybe menantis tarybinius laikus, bet dar ir kabantis nepataisomai kreivai. Pasakysiu tik tiek, kad vaizdas buvo labai motyvuojantis eksperimentui...

Iš pradžių ketinau gaminti gaubtą, aptrauktą tokiu pačiu audiniu, iš kokio pasiūtos užuolaidos, tačiau nekilo ranka mokėti apie 40 lt. už patį paprasčiausią, dar gi toli gražu ne pačios tinkamiausios formos, gaubtelį, kurį būčiau pirkusi vien dėl karkaso. Spintoje užsigulėjusi apvali kartoninė dėžė nuo puodelių rinkinio būtų buvusi ganėtinai tinkamo formato, tačiau saugumo sumetimais taip ir neišdrįsau jos kabinti šalia degančios lemputės.

Taip bemąstydama vis žvilgčiojau, kaip bumbulas po bumbulo kuriamas štai toks šviestuvas - dekoracija, ir viena iš idėjų atrodo būsiu užsikrėtusi.

Eksperimentui prireikė visai nedaug:
  • taisyklingo rutulio formos baliono (tokių, beveik taisyklingų, tiesa teko paieškoti),
  • ryškių geltonai oranžinių akrilinių siūlų,
  • lipalo,
  • vienkartinių pirštinių (nors iš bėdos buvo galima terlintis ir be jų),
  • šviestuvo "vidurių".