2011-09-25

Siuvinėjimas ant mezginio

Turinys

1. Siuvinėjimas pagal mezginio akis
2. Siuvinėjimas kryželiu
3. Siuvinėjimas grandinėle
4. Siuvinėjimas virvele
5. Lygusis dygsnis
6. Kirmėlaitės dygsnis
7. Apsiuvamoji siūlė
8. Akutės
9. Dekoratyvinis adymas

2011-09-23

Mezginio dalių siuvimas

Turinys

1. Mezginio dalių paruošimas siuvimui
    1.1. Siūlų galų slėpimas
            1.1.1. Siūlų galų slėpimas adata
            1.1.2. Siūlų galų slėpimas vąšeliu
    1.2. Mezginio detalių formavimas
2. Mezginių siūlės
    2.1. Siūlė "šonas su šonu"
            2.1.1. Nematomoji siūlė kabinant už kraštinių akių esantį siūlą
            2.1.2. Nematomoji siūlė kabinant kraštines akis
            2.1.3. Nematomoji siūlė kabinant dvigubą kraštinės akies siūlą
            2.1.4. Kilpinė siūlė
    2.2. Siūlė "galas su galu"
            2.2.1. Nematomoji siūlė "galas su galu"
            2.2.2. Kiauraraščio siūlė
            2.2.3. Siūlė "galas su galu" vąšeliu
    2.3. Siūlė "galas su šonu"
    2.4. Grandininė siūlė
    2.5. Ketliuotoji siūlė
    2.6. Dviejų sluoksnių sujungimas
            2.6.1. Dviejų sluoksnių sumezgimas
            2.6.2. Dviejų sluoksnių sunėrimas
            2.6.3. Palankos prisiuvimas
    2.7. Tvirtoji siūlė
    2.8. Siuvimas siuvamąja mašina

2011-09-06

Obuolienė


Kadangi paskutiniu metu ne kažin ką labai parodytino veikiu (gi nedemonstruosi visam svietui pvz. savo iškuopto sandėliuko), pasiteisinsiu bent tuo, jog štai vis verdu obuolienę. Išties gi paprasčiau negu paprasta ir "obuolienės receptas" daugeliui žmonių, bent kiek nusimanančių, ką veikti virtuvėje, tikriausiai skamba ganėtinai naiviai, bet kiek save pažįstu, man kitais metais stovint prie puodo, kupino tik ką pripjaustytų obuolių, taip neatrodys...

Taigi proporcijos:
  • 5 litrai pjaustytų rūgštokų obuolių (manau tokios talpos maniškis didysis puodas),
  • 2-2,5 stiklinės cukraus,
  • 0,5 litro vandens.
Verdu apie 40 min. ir supilstau į spiritu dezinfekuotus stiklainius.

Tiesa tai obuolienė "ne kaip pas žmones" :) Rūgštoka, perdaug nesuvirusi ir tikriems smaližiautojams ko gero nerekomenduotina, bet būtent tokią jau daugybę metų verda mano mama ir tai tiesiog nepamainomas dalykas prie blynelių su cukinija.

2011-09-01

Kraštinės mezginio akys

Turinys

1. Lygus kraštas
    1.1. Lygusis kraštas
    1.2. Grandininis kraštas prancūziškuoju būdu
    1.3. Grandinis kraštas atvirkščiojo trikotažo raštui
    1.4. Grandininis kraštas vokiškuoju būdu
    1.5. Grandininis kraštas su persukta pirmąja akimi
    1.6. Grandininis kraštas angliškuoju būdu
    1.7. Dviguba kraštinė akis
2. Dantytas (perlinis) kraštas
    2.1. Paprastas perlinis kraštas
    2.2. Dvigubas perlinis kraštas
3. Susiuvamasis kraštas
    3.1. Lygusis susiuvamasis kraštas
    3.2. Dantytasis (tvirtasis) susiuvamasis kraštas
           I būdas
           II būdas


Kraštinės akys - tai po vieną akį abiejuose mezginio kraštuose. Jos neįeina į rašto akių skaičių, paprastai nežymimos schemose ir apmesti jas reikia papildomai.

Kokį kraštinių akių mezgimo būdą pasirinkti, priklauso ne tik nuo pagrindinio mezginio rašto, bet ir nuo to, ar kraštas liks laisvas, ar prie jo bus siuvama, primezgama kita detalė. Taisyklingai išmegztos kraštinės akys padeda sudėti mezginio dalis taip, kad tiksliai sutaptų spalvotųjų ar vienspalvių raštų detalės, bei susiūti dalis plona, beveik nematoma siūle.

Su kraštinių akių mezgimo būdų pavadinimais yra nemaža painiavos - skirtinguose šaltiniuose galima rasti aprašytus skirtingus būdus, o klasifikacijos labai įvairios, neretai prieštaraujančios viena kitai. Čia pamėginau pateikti kuo daugiau būdų ir išdėstyti tokia tvarka, kokia man atrodo labiausiai logiška.

Svarbu. Pradedant megzti pirmojoje eilėje visada išmezgamos abi (tiek pirmoji, tiek paskutinė) kraštinės akys, o kitose eilėse, priklausomai nuo pasirinkto būdo, viena iš jų ar net abi gali būti neišmezgamos.